nieuws

Veilig leiderschap vormgeven met risicoleiderschap

Veilig werken

“We streven hier naar nul ongevallen!” Of “We werken hier veilig of we werken hier niet.” In hoeverre is dit soort ambities haalbaar en realistisch? En vooral, hoe ver moeten we hierin gaan?

Veilig leiderschap vormgeven met risicoleiderschap

Hoever moeten we gaan met veiligheid creëren, zonder door te slaan naar de illusie van volledige beheersing en controle? Hoe geven we veilig leiderschap dan vorm? Wat is hierbij volgens u de rol van de veiligheidsprofessional? En de rol van al die andere professionals en leidinggevenden in organisaties?

Veiligheidsprofessionals kunnen het niet alleen

Veiligheidsprofessionals hebben, als het goed is, in grote mate impact op veilig gedrag binnen de organisatie. Alleen kunnen ze het nooit alleen. Ze hebben er iedereen in de organisatie voor nodig. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wat veilig is voor wie in een organisatie? En op basis waarvan?

> LEES OOK: Drie fabels over veiligheid en gedrag

Bent u dat als veiligheidsprofessional en moet u daarom aan elk risico dat u tegenkomt iets doen? Wat is daarbij nog werkbaar en betaalbaar? Wat is acceptabele veiligheid voor wie en hoe maken we die tot een vast onderdeel van de dagelijkse activiteiten? En welke leiderschapsvaardigheden moet u daarvoor als (veiligheids)professional hebben?

Veiligheidsmanager onder vuur in huidige VUCA-wereld

Net als risicomanagement ligt veiligheidsmanagement onder vuur in onze huidige VUCA-wereld, een wereld die bol staat van volatiliteit, uncertainty of onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. In deze wereld moeten managers en professionals hun ambitieuze doelen zien te realiseren, ondanks alle dynamiek en onvoorspelbaarheid. Dit vraagt om nieuwe, realistische en werkbare perspectieven op risico’s en veiligheid, binnen én buiten organisaties.

Doelgericht omgaan met veiligheid door veilig leiderschap

veilig leiderschap met risicoleiderschap

De nieuwe whitepaper van Martin van Staveren gaat daarom over doelgericht omgaan met veiligheid, en wel via veilig leiderschap met risicoleiderschap. Optredende risico’s hebben immers nogal eens effecten op veiligheid, naast bijvoorbeeld extra kosten en reputatieschade. Het is daarom van groot belang om veiligheid integraal te beschouwen, als een essentieel, onlosmakelijk onderdeel van het effectief omgaan met onzekerheden die tot (veiligheids)risico’s kunnen leiden.

> TIP: DOWNLOAD GRATIS de spiksplinternieuwe whitepaper Veilig leiderschap met risicoleiderschap

Helpt veilig leiderschap bij een effectievere risicosturing?

De whitepaper  is een eerste verkenning of veilig leiderschap kan helpen om risicosturing in organisaties (beter) te laten werken. Om zo effectiever en efficiënter om te kunnen gaan met al die kleine of grote onzekerheden. Onzekerheden die allerlei eisen, verwachtingen, resultaten en doelen van organisaties danig kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid.

 

> TIP: Meer weten over veilig leiderschap met risicoleiderschap, voor iedereen in de organisatie? Op 30 oktober 2019 (15.30 – 19.00 uur) geeft dr. ir. Martin van Staveren MBA een college over risicoleiderschap, als onderdeel van de Nyenrode collegereeks ‘Nieuwe perspectieven op veiligheid’.

 

Reageer op dit artikel