nieuws

NVVK-congres 2019: kom denken, doen en dromen

Veilig werken

Op 13 en 14 maart vindt weer het NVVK-congres plaats. Het thema van het congres van dit jaar is vooruitkijken, naar 2025. Wat gaat u anders doen?

NVVK-congres 2019: kom denken, doen en dromen

Trouwens, het kan helemaal geen kwaad als u zich deze vraag regelmatig stelt. Maar op het congres gaan wij u helpen hierop een passend antwoord te vinden.

Sessies om te denken, doen en dromen

Wij willen u uiteraard aan het denken zetten over de toekomst. Daarom vindt u op het NVVK-congres uiteenlopende denk-sessies, waarin sprekers hun gedachten, ideeën of theorieën uiteenzetten of hun bevindingen presenteren. Denk aan onderwerpen als (ontwikkelingen op het terrein van) Incidentonderzoek, Nudging, Nachtwerk of Robots & Cobots.

Daarnaast willen wij u dingen laten doen, laten ervaren. Dit gebeurt in workshops zoals u die al gewend bent van vorige edities van het NVVK-congres. U kunt kennismaken met VR (Virtual Reality), het Bowtie Board Game spelen, Veiligheid Visua-liseren of met elkaar de Veiligheidsladder op.

Tot slot laten wij u ook dromen. Diverse sprekers bieden u inspirerende droom-sessies aan, bijvoorbeeld over Veiligheidskundige theorieën, modellen en paradigma’s. Of over Branche-overstijgend samenwerken, Arbeidsveiligheid in 2050 of heuse Thrillers!

Dag 1 van het NVVK-congres

Veiligheidskundigen kijken vooral naar overheid en wet als het gaat om naleving. Bij de Arbeidsinspectie is men nu druk bezig de zaken anders te doen. Inspecteur-generaal SZW Marc Kuipers praat u graag bij over zijn plannen. Hij doet dit tijdens de plenaire ‘doe-presentatie’ op Dag 1 van het NVVK-congres.

John Bolte, lector Smart Sensor Systems aan de Haagse Hogeschool, droomt daarna met u over hoe wij in de nabije toekomst veel meer gebruik kunnen (en zullen) maken van allerhande data. Data die wij op diverse manieren in een bedrijf of gewoon op straat via slimme sensoren kunnen verzamelen, combineren, integreren en aggregeren om tot nieuwe inzichten te komen. Hiermee kunnen wij inderdaad vooruitzien en daardoor beter voorspellen wat er allemaal mis kan gaan of mis dreigt te gaan.

Tijdens de laatste plenaire sessie op Dag 1 helpt Kees Kraaijeveld van de Argumentenfabriek u helderder te denken. Want de mens is behept met denkstrategieën die heel handig waren in de jungle, maar ons in de huidige wereld soms op een dwaalspoor zetten. Oppassen geblazen!

Dag 2 van het NVVK-congres

Aan het begin van Dag 2 van het NVVK-congres gaan wij wederom dromen, dit keer met Koen Hindriks. Koen ontwerpt en bouwt robots en cobots, sociale robots die op allerlei plaatsen kunnen worden ingezet: op school, als vermaak, maar ook in de zorg. Het komt er allemaal aan, volgens Koen.

De Jan de Kroes-lezing staat ook gepland op de ochtend van Dag 2. Victor Lamme is hersenonderzoeker en buigt zich over ons brein, het denkinstrument bij uitstek. Hoewel het brein enorm gecompliceerd is, brengt Victor de kern van ons handelen terug tot drie drijfveren: hebzucht, angst en kuddedrang.

Wat betekent dit voor de veiligheid? En voor de veiligheidskundige? Dat ga ik hier niet verklappen … komen luisteren, dus!

Frank Guldenmund | lid van de NVVK-congrescommissie

Denken, dromen en doen op het NVVK-congres 2019

Reageer op dit artikel