nieuws

Ook KLM onderzoekt blootstelling aan chroom-6

Veilig werken

Ook luchtvaartmaatschappij KLM gaat individuele medewerkers onderzoeken op blootstelling aan chroom-6. Dat schrijft de onderneming in een reactie op een eis om openheid van vakbond FNV.

Ook KLM onderzoekt blootstelling aan chroom-6

De medewerkers om wie het gaat hebben gewerkt in het Regional Jet Center (RJC) op Schiphol. Op die locatie kregen vliegtuigen van onder meer Martinair en Cityhopper een schuurbeurt. Uit een rapport uit 2016 zou een mogelijke blootstelling aan chroom-6 zijn gebleken van personeel bij het RJC.

 

Rapport wel gedeeld, niet geheel vrijgegeven

De vakbond baseert zijn eis om openheid aan KLM op dit rapport. KLM stelt dat het eerdergenoemde rapport alleen het algemene risico beschrijft op aanwezigheid van te veel chroom-6 in de werkplaats. Daarbij tekent de luchtvaartmaatschappij aan dat zij de resultaten destijds wel heeft gedeeld met de medewerkers. Maar zij heeft het rapport toen niet in zijn geheel vrijgegeven. Daartoe had KLM besloten omdat het bang was dat er dan onterechte onrust zou ontstaan.

Onderzoek blootstelling aan chroom-6 in maart

Naar aanleiding van de resultaten in het rapport gaat KLM het personeel nu verder onderzoeken op blootstelling aan chroom-6. En die onderzoeken gaan al in maart beginnen. Om hoeveel mensen het daarbij precies gaat, kan KLM op dit moment nog niet zeggen.

> LEES OOK: Werken met chroom-6, dit zijn de aandachtspunten

Wel geeft de luchtvaartmaatschappij aan dat zij in elk geval personeel in vijf functies van twee werkplaatsen van het RJC wil laten onderzoeken op blootstelling aan chroom-6. Mocht vervolgens een uitbreiding naar meer functies nodig blijken, dan zal KLM daartoe op een later tijdstip beslissen.

Wel maatregelen tegen blootstelling aan chroom-6

Eerder bleek dat verf met chroom-6 was gebruikt bij onder meer de NS en Defensie. Medewerkers van een NS-werkplaats in Tilburg zullen een schadevergoeding krijgen als gevolg van hun blootstelling aan chroom-6.

> LEES OOK: Treinen schuren met chroom-6, je uitkering of je leven

KLM wijst er verder op dat chroom-6, een zeer kankerverwekkende stof, nog niet valt uit te bannen in de luchtvaart. Maar de luchtvaartmaatschappij stelt wel maatregelen te hebben genomen om de kans op blootstelling op chroom-6 zo klein mogelijk te maken.

 

> TIP: Goed beschermd aan het werk? De PBMwijzer biedt houvast bij uw keuze

Ook KLOM onderzoekt blootstelling aan chroom-6

Reageer op dit artikel