nieuws

Twee trends bij dodelijke en ernstige arbeidsongevallen

Veilig werken

Met 75 doden is het aantal dodelijke arbeidsongevallen terug op het niveau van 2016. Sylvia Kubicz, officier van justitie bij het Functioneel Parket in Amsterdam, onderzoekt in haar regio dodelijke en ernstige arbeidsongevallen. Zij en haar collega’s signaleren daarin twee duidelijke trends.

Twee trends bij dodelijke en ernstige arbeidsongevallen

In 2018 kwamen in Nederland 75 mensen om het leven door een ongeval op het werk. Daarmee is het aantal dodelijke arbeidsongevallen terug op het niveau van 2016 (70) en is de daling in 2017 (50 doden) tenietgedaan.

> LEES OOK: Ongevallencijfers, het is maar hoe je ernaar kijkt

Sylvia Kubicz, officier van justitie bij het Functioneel Parket in Amsterdam, onderzoekt in haar regio dodelijke en ernstige arbeidsongevallen. Zij overlegt geregeld over dossiers met collega’s in andere regio’s. Kubicz onderhoudt vanuit het landelijk Functioneel Parket ook contact met de Inspectie SZW.

Twee trends bij dodelijke en ernstige arbeidsongevallen

Officier van justitie Kubicz en haar collega’s signaleren twee duidelijke trends in dodelijke en ernstige arbeidsongevallen.

Trend 1 bij dodelijke en ernstige arbeidsongevallen

“In bepaalde sectoren neemt het aantal ernstige ongevallen toe. De bouwsector bijvoorbeeld moet snel en goedkoop bouwen en lijkt daardoor te bezuinigen op veiligheid. Er gebeuren veel ongevallen door gebrek aan coördinatie en overzicht. Een voorbeeld: iemand haalt op een verdieping een vangnet weg om te kunnen werken, maar op de etage erboven valt een andere werknemer in een gat.”

> LEES OOK: Eindelijk, één partij verantwoordelijk voor veiligheid in de bouw

> TIP: Download de whitepaper Top 5 ongevallen op het werk

Trend 2 bij dodelijke en ernstige arbeidsongevallen

Ook de tweede trend is zorgelijk, zegt Kubicz: “In meer zaken worden kort na het ongeval verhullende handelingen verricht. Bijvoorbeeld door getuigen te beïnvloeden en hen een net iets ander verhaal te laten vertellen over de toedracht van het ongeval.

> LEES OOK: Slachtoffer arbeidsongeval moet liegen

Of er worden bewust veranderingen aangebracht op de plaats van het ongeval: bij een strafrechtelijk onderzoek het ‘plaats delict’. Het is zelfs gebeurd dat er na een ongeval certificaten zijn vervalst. Dat soort gerommel met bewijsmateriaal bij dodelijke en ernstige arbeidsongevallen lijkt nu vaker te gebeuren. Of we zijn het misschien gewoon beter gaan zien, omdat we er meer oog voor hebben.”

 

> TIP: Bijblijven met arbowetgeving en -jurisprudentie? Kom naar de Arbo Actualiteitendag!

Vaker gerommel met bewijs na ernstige arbeidsongevallen

Reageer op dit artikel