nieuws

1200 medewerkers trainen voor een turnaround

Veilig werken

Vijftien weken lang 1200 medewerkers trainen om groot onderhoud veilig te laten verlopen. Is dat niet een beetje overdreven? Chemiegigant Sabic in Bergen op Zoom vindt van niet.

1200 medewerkers trainen voor een turnaround

In september en oktober legt Sabic in zeven weken tijd vier fabrieken stil voor intensieve inspectie, groot onderhoud en herstel. En daarna moet de hele boel weer worden opgestart. Kosten: 80 miljoen euro. Heel belangrijker dus dat deze turnaround goed en veilig verloopt. Daarom traint de chemiereus in 15 weken 1200 medewerkers in een nagebootste fabriekshal.

Het bedrijf heeft ook omwonenden rondgeleid in de fabriek in Bergen op Zoom. Die zijn daarbij op de hoogte gebracht van mogelijk lawaai door las-, slijp- en hogedrukwerkzaamheden tijdens de turnaround.

Veilige werkomgeving staat bij turnaround voorop

Want een veilige werkomgeving staat voorop bij de vierjaarlijkse grote stop. Voor het eigen personeel en de ingehuurde contractors. Voorheen moesten chemiebedrijven ieder jaar wel een keertje kort plat voor onderhoud. Betere planningen zorgen ervoor dat dit niet meer nodig is. Maar aan een turnaround iedere vier jaar ontkomt een chemiegigant niet. “Na vier jaar moet toch alles echt stil worden gelegd om verplichte keuringen, onderhouds- en herstelwerk te doen”, vertelt directeur Toine Roks van Spie aan BN DeStem.

Op veiligheidsleerbezoek bij andere chemiegiganten

Roks is specialist in de installatiebranche. Daarnaast is hij voorzitter van Symbiosis, een samenwerkingsverband van vijftien contractors op het Sabic-terrein. “Na de turnaround in 2015 zijn we opgericht om de veiligheid, maar ook kwaliteit, doorlooptijd en kosten van zo’n operatie te optimaliseren. Ter lering hebben we collegabedrijven als Dow Terneuzen en Shell Moerdijk bezocht.” Want leren van elkaar is erg belangrijk als het gaat om veiligheid.

> LEES OOK: Zo werkt procesveiligheid bij BASF (casus)

Groot onderhoud in chemische fabriek geen kattenpis

Waar iedereen het over eens is: groot onderhoud in een chemische fabriek is geen kattenpis. En de interne veiligheidseisen en de overheid worden terecht steeds strenger. Daar komt dan ook het veiligheidsoefencentrum of safety skills center om de hoek kijken. Want hoe zorg je dat medewerkers levensreddende vaardigheden goed kunnen uitvoeren? “Door ze te laten oefenen in een loods met stukjes fabriek”, zegt Peter Lens, manager technical department.

> LEES OOK: Procesveiligheid, dit is het en zo werkt het

Onderhoudsmensen zijn doeners, daar past oefenen bij

Trainers en werknemers van binnen en buiten Sabic oefenen dus samen in het veiligheidscentrum op de turnaround. “Voorheen ging het trainen schriftelijk en klassikaal, maar info blijft beter hangen na oefening in een praktijksituatie”, vertelt Lens. “En de instructeurs spreken hun taal.” Bijkomend punt: onderhoudsmensen zijn geen schoolbankhangers, maar doeners. Oefenen past daardoor beter in hun belevingswereld. bij. Bovendien mogen ze meedoen, hun eigen vakmanschap inbrengen en vertellen over eigen ervaringen met incidenten. Dat zorgt voor trots en betrokkenheid.

> LEES OOK: Uit de brand met realistisch oefenen

Geheim van praktische insteek: discussie en bewustwording

Het geheim van die aanpak lijkt te schuilen in de discussie die dat oefenen losmaakt. Discussie over vragen als ‘wat is hier onveilig’ en ‘hoe spreek ik iemand op een effectieve manier aan op onveilig gedrag?’

> LEES OOK: Dit doen procesmanagers voor risicomanagement

Daarbij is bewustwording cruciaal, zegt Beers. Want ook al lopen hier alleen vaklui rond, bij een turnaround is de setting net even anders. “Een elektricien is opgeleid in zijn eigen vak, maar moet hier wellicht op grotere hoogte werken dan hij gewend is. Of iemand denkt: ‘Dat geel-zwarte lint, daar kan ik wel even snel onderdoor.’ Tot iemand die daar met héél hoge druk bezig is, hem vertelt dat dit een slecht idee is. Beter tot tien tellen en iets vragen dan een onveilige haastklus.”

Bron: bndestem.nl

 

TIP: Nyenrode collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid

1200 medewerkers trainen voor een turnaround

Reageer op dit artikel