nieuws

I-SZW legt werk stil op elf bouwlocaties

Veilig werken

De Inspectie SZW heeft bij een bouwcontrole in Amsterdam het werk op elf bouwlocaties tijdelijk stil moeten leggen vanwege gevaarlijke werksituaties. Ook vond zij zeven bouwvakkers die niet in Nederland mochten werken.

I-SZW legt werk stil op elf bouwlocaties

In totaal heeft de toezichthouder tijdens de bouwinspectie 29 bouwplaatsen bezocht. De Inspectie controleerde daarbij zowel op veiligheid als op eerlijk werken in de bouw (arbeidsuitbuiting). Op meer dan de helft van de bezochte bouwlocaties stelde zij op deze terreinen (ernstige) overtredingen vast.

 

Vooral onveilig werk op bouwlocaties in binnenstad

De Inspectie constateert dat er vooral in binnenstedelijke gebieden niet altijd veilig wordt gewerkt. Dat blijkt ook wel: tijdens de bouwcontrole besloot zij maar liefst elf keer om het werk stil te leggen. Zeven keer omdat er sprake was van ernstig valgevaar. Twee keer wegens het ontbreken van goede afscherming bij een zaagtafel. En de andere twee keer omdat bouwvakkers zonder bescherming aan het gevaarlijke kwartstof stonden blootgesteld.

> LEES OOK: De risico’s van hijsen in hartje stad

Op één locatie moest werk volledige worden stilgelegd

Op één van de bouwlocaties was de werksituatie wel bijzonder beroerd. De inspectie zag hier geen andere mogelijkheid dat stillegging van de volledige bouwplaats. Daarbij moesten alle bouwvakkers de bouwplaats verlaten. Zodra de aannemer de onveilige situatie heeft opgelost, kan de Inspectie de stillegging opheffen.

> LEES OOK: Het wat & hoe van de Arbowet

Bouwers en opdrachtgever riskeren boete van 8.000 euro

Tijdens de controle werden bovendien zeven bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Het ging om medewerkers met de Marokkaanse, Chinese en Turkse nationaliteit. Om in Nederland te mogen werken, moet de werkgever voor hen een tewerkstellingsvergunning hebben. Die bleek er niet te zijn. Zowel werkgever als opdrachtgever riskeren met deze overtreding een boete van 8.000 euro.

> LEES OOK: Intensief toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk

Inspectie SZW zal ook nog arbeidsuitbuiting onderzoeken

Bij de bouwcontrole stuitte de toezichthouder ook nog op een bouwvakker die een uitkering bleek te ontvangen. Deze overtreding heeft de Inspectie doorgeven aan de gemeente Amsterdam. De Inspectie SZW zal daarnaast nog onderzoek doen naar arbeidsuitbuiting: te lange werkdagen en mogelijke onderbetaling van bouwvakkers.

> LEES OOK: Boete I-SZW kost Rotterdamse haven een miljoen

Dit was de derde controle van bouwlocaties in stedelijk gebied. De Inspectie SZW voerde eerder zulke controles uit in Utrecht en Tilburg. Ook bij die inspecties moest I-SZW werk stilleggen wegens onveilige werksituaties.

 

I-SZW legt werk stil op elf bouwlocaties> TIP: DOWNLOAD de whitepaper Veiligheid in de bouw

Reageer op dit artikel