nieuws

Chemelot stoot serieus meer lachgas uit dan gedacht

Veilig werken

Een fabriek op het chemisch industrieterrein Chemelot in Limburg stoot al tientallen jaren grote hoeveelheden lachgas uit zonder dat dit werd gemeten. Lachgas is als broeikasgas 265 maal zo sterk als CO2.

Chemelot stoot serieus meer lachgas uit dan gedacht

Dat bevestigt Chemelot in NRC. Het was al bekend dat twee andere bedrijven op het Chemelot-terrein samen de grootste industriële bron van lachgas van Nederland vormen. Maar nu is dus gebleken dat nog een derde bedrijf het gas produceert. Daarmee komt de totale lachgasuitstoot op het industrieterrein al gauw zo’n 50 procent hoger uit dan tot nu toe werd aangenomen.

Tot 2017 werd uitstoot lachgas fabriek niet gemeten

De derde lachgasproducent is een in 1969 gebouwde fabriek van het bedrijf Anqore. De fabriek in kwestie produceert acrylonitril, de grondstof voor een type plastic. Tot 2017 werd de lachgasuitstoot van de fabriek niet gemeten.

Chemelot blijkt dus serieus meer lachgas uit te stoten dan tot nu toe gedacht. Deze constatering heeft echter geen gevolgen voor de fabrieken. Want Chemelot zegt dat de technische oplossing om deze uitstoot tegen te gaan rond de 100 miljoen euro kost.

> LEES OOK: Over de 9 incidenten bij Chemelot

OVV stelt in juni 2018: ‘Chemelot is niet veilig genoeg’

Meerdere bedrijven op Chemelot zouden te weinig hebben ondernomen om zware ongevallen tegen te gaan. Dat bleek in 2018. Ook zouden zij te weinig inspanningen verrichten om de gevolgen van incidenten en ongevallen voor mens en milieu te beperken.

Daarnaast constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in juni 2018 dat Chemelot niet veilig genoeg was. De politie stelde toen een onderzoek in naar diverse incidenten die plaatsvonden tussen 2015 en 2017.

> LEES OOK: Chemelot moet veiliger, vindt OVV

Mei 2019: twee medewerkers raken gewond bij olielek

In mei van dit jaar raakten nog twee medewerkers gewond door een lekkage van een olieleiding op het bedrijventerrein. Een van hen moest met brandwonden naar het ziekenhuis, de ander raakte lichtgewond. Uit metingen van de brandweer bleek geen gevaar voor de omgeving. Ook naar dit incident bij SABIC heeft de Onderzoeksraad inmiddels een (verkort) onderzoek ingesteld.

 

> TIP: Nyenrode collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid

Chemelot stoot serieus meer lachgas uit dan gedacht

Bron: nrc.nl

Reageer op dit artikel