nieuws

+ 4,5 miljoen voor controles op gevaarlijke stoffen

Veilig werken

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt de controles bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. De Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra voor die strengere controles op gevaarlijke stoffen en hun gebruik op de werkvloer. Dat schrijft Van Ark aan de Tweede Kamer.

+ 4,5 miljoen voor controles op gevaarlijke stoffen

De controles op gevaarlijke stoffen worden dus strenger. En dat betekent ook dat het maximale boetebedrag voor overtreders omhoog gaat, meldt Van Ark in een interview in het AD. De boetebedragen stijgen fors, van van 3.000 naar 4.500 euro.

De staatssecretaris stelt dat de boete vooral een ‘prikkel’ moet zijn om verbeteringen af te dwingen. Maar veel geduld heeft ze niet als het gaat om de resultaten van de strengere controles op gevaarlijke stoffen. “Als de cijfers niet verbeteren sluit ik zeker niet uit dat er nog strengere maatregelen genomen moeten worden.”

> LEES OOK: Arbowet niet naleven? Deze boetes gaan (fors) omhoog

3000 doden per jaar: strengere controles op gevaarlijke stoffen

Elk jaar gaan 3000 mensen dood omdat ze op de werkvloer zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Van Ark wil er graag voor zorgen dat dit cijfer omlaag gaat. Precies om die reden wil ze meer controles op gevaarlijke stoffen. “Slachtoffers missen erkenning voor wat hun is aangedaan.”

Zeg gevaarlijke stoffen en we denken allemaal al gauw aan zaken als asbest, chroom-6 en andere narigheid. “Maar het kan ook gewoon bakkersmeel zijn”, zegt Van Ark. De staatssecretaris legt uit dat mensen jarenlang met gevaarlijke stoffen kunnen werken zonder klachten te hebben. Tot het moment dat ze die alsnog krijgen en niet meer beter worden. “Daar zit het venijn.”

> LEES OOK: Wie krijgen er eigenlijk een beroepsziekte?

Afhandeling van schade door beroepsziekten moet eenvoudiger

Van Ark heeft een commissie ingesteld die adviezen gaat geven over toekomstige schadeafhandelingen van beroepsziekten. Dat is de Commissie schadeafhandeling beroepsziekten. Belangrijkste opdracht: maak de afhandeling van schade door beroepsziekten eenvoudiger.

> LEES OOK: Afhandelen van schade door beroepsziekten makkelijker

De commissie start haar werkzaamheden per 1 juli 2019 en brengt voor het eind van het jaar advies uit. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, is met ingang van 1 juli aangesteld als voorzitter van de Commissie schadeafhandeling beroepsziekten.

Bron: rijksoverheid.nl

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

+ 4,5 miljoen voor controles op gevaarlijke stoffen

Reageer op dit artikel