nieuws

Inderdaad, dikke boete Shell voor explosie

Veilig werken

Eigen schuld, dikke bult. Dat is de kort-door-de-bocht-samenvatting van het oordeel van de rechter in Den Bosch. Onderwerp: de explosie bij Shell Moerdijk in 2014. Shell krijgt daarvoor een dikke boete: 2,5 miljoen euro.

Inderdaad, dikke boete Shell voor explosie

Want het concern heeft simpelweg niet voldoende maatregelen genomen om een dergelijk zwaar ongeval te voorkomen.

De explosie ontstond op 3 juni 2014 in een reactor van de chemische fabriek door een onverwachte reactie tussen stoffen. Twee mensen raakten gewond en de trilling was tot in Utrecht te voelen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder dat Shell te weinig oog had voor de risico’s.

> LEES OOK: Moerdijk aan kop met bedrijfsongevallen

Dikke boete toch net iets lager dan eis OM

De rechter veroordeelt het olie- en gasbedrijf nu voor praktisch alle feiten die het OM het concern ten laste legt. Maar de boete valt net iets lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die bedroeg bijna 2,7 miljoen euro. Volgens de rechter overtrad Shell de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet milieubeheer. Verder meent de rechtbank dat het chemiebedrijf schuld heeft aan de verspreiding van een gevaarlijke stof in de buitenlucht, anderhalf jaar later.

> LEES OOK: Shell Moerdijk lekt 25 ton ethyleenoxide

Shell tekortgeschoten in voorkomen zware ongevallen

Bij het bepalen van de hoogte van de boete nam de rechtbank onder meer mee dat Shell de explosies en de uitstoot niet heeft gewild. Maar: “Van een bedrijf als Shell mag echter worden verwacht dat het met de aanwezige kennis, deskundigheid en technische middelen de maatregelen neemt om zware ongevallen te voorkomen.” Naar het oordeel van de rechtbank is het chemische bedrijf hierin op diverse punten tekortgeschoten.

> LEES OOK: Ongevallen voorkomen: blijven leren en kennis verzamelen

Directeur: ‘We doen alles om de veiligheid te waarborgen’

Shell-directeur Richard Zwinkels gaf eerder in de rechtszaal toe dat de incidenten te voorkomen waren geweest. Maar de explosie had onverwacht plaats, zo stelde hij. Bij die gelegenheid beweerde Zwinkels dat het bedrijf er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen. Daarom verwierp hij alle strafrechtelijke verwijten.

> LEES OOK: Procesveiligheid, dit is het en zo werkt het

Het chemieconcern kan nog in hoger beroep. Daarvoor heeft het twee weken de tijd.

 

> TIP: het Landelijk Arbocongres. Bijvoorbeeld keynote 3: Veiligheid, van theorie naar praktijk door Prof. dr. Ira Helsloot.

De winst van kritisch denken voor veilig werk

Reageer op dit artikel