nieuws

NEN 1414-1 ontruimingsplattegronden herzien

Veilig werken

Er is een herziene norm NEN 1414-1 ‘Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op tekeningen en plattegronden – Deel 1: Ontruimingsplattegronden en bereikbaarheidskaarten’. De NEN heeft de nieuwe norm onlangs herzien en inmiddels gepubliceerd.

NEN 1414-1 ontruimingsplattegronden herzien

De herziene NEN 1414-1 beschrijft de weergave van vluchtwegen en veiligheidsvoorzieningen op ontruimings- en bereikbaarheidskaarten. Daarnaast bevat die eisen voor de inrichting en het ontwerp van ontruimingsplattegronden en bereikbaarheidskaarten. De norm geldt voor gebouwen, openbare voorzieningen, technische installaties en fabrieken.

Twee redenen voor de herziening van NEN 1414-1

Er waren inmiddels twee redenen om de NEN 1414-1 te herzien.

1. Aangepaste symbolen in ISO 7010

In ISO 7010 ‘Graphical symbols – Safety colours and safety signs – Registered safety signs’ zijn enkele symbolen aangepast. Nederland heeft deze norm overgenomen en daarmee was het noodzakelijk geworden om ook NEN 1414-1 te herzien. In de herziene norm zijn de symbolen in de nieuwe norm nu weer gelijk aan die in ISO 7010.

2. Aanpak brandweer: bereikbaarheidskaarten

De tweede reden komt bij de brandweer vandaan. De titel van de ‘oude’ NEN 1414-1 was ‘Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op ontruimings- en aanvalsplattegronden’. Maar de moderne brandweer gebruikt vooral ontruimingsplattegronden en bereikbaarheidskaarten. Die bereikbaarheidskaarten hebben voor een groot deel de vroegere aanvalsplannen vervangen. De brandweer maakt daardoor dus steeds meer gebruik van bereikbaarheidskaarten en bovendien is de toepassing van die kaarten steeds vaker digitaal. De vroegere aanvalsplannen raken als gevolg daarvan steeds meer in onbruik. Waardoor de titel van de oude NEN 1414 de lading niet meer dekte.

> De norm NEN 1414-1 is nu als zip beschikbaar bij de NEN, inclusief de symbolen.

De ontruimingsplattegronden zijn bedoeld voor de aanwezigen in het gebouw. Want die moeten de bedrijfshulpverlening of bedrijfsnoodorganisatie helpen om bij eventuele calamiteiten veilig te ontruimen. De bereikbaarheidskaarten daarentegen zijn speciaal opgesteld voor de brandweer en andere hulpverleners.

> LEES OOK: 15 tips voor een betere BHV

Ook herziening NEN 1413 bouwkundige tekeningen

Er wordt momenteel gewerkt aan de herziening van NEN 1413. Deze norm zal NEN 1414-2 ‘Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op bouwkundige tekeningen en in schema’s’ gaan heten. Naar verwachting zal de herziene versie van NEN 1413 in 2020 definitief zijn.

Bron: NEN

 

> TIP: Gids Bedrijfshulpverlening

Reageer op dit artikel