nieuws

Veilig steigeren met goed bronbeleid

Veilig werken

Weer met een frisse blik naar situaties op de werkvloer kijken? Ga dan mee met survivalgids Jan Snijder op Safety Safari. Dit keer over veilig steigeren.

Veilig steigeren met goed bronbeleid

Kunnen bouwers goed bouwen? Laat ik het zo zeggen … als mijn huis zou zijn neergezet als de steiger op de foto, was ik al jaren dakloos. Er zitten geen diagonalen in, waardoor het ding instabiel is. Dus vroeg of laat stort hij in. En dat gebeurt dan ook vaak. Er vallen (letterlijk) jaarlijks vele gewonden en zelfs doden door dit soort meeneemsteigers. 

Net als de installateur op de foto heeft zo ongeveer iedere afbouwer, van stukadoor tot schilder, een meeneemsteiger die in, op of achter de auto of het busje past. Superhandig. Maar wat niet zo handig is: het ding is zelden in goede conditie, wordt bijna nooit goed gebruikt en al helemaal nooit goed in elkaar gezet. 

> LEES OOK: Steiger blijft bron van arbeidsongevallen

Kleine steigers zijn voor velen een tangrampuzzel

Ik denk dat dit soort kleine steigers voor velen een tangrampuzzel is. U weet wel: zeven stukjes die tezamen een vierkant vormen. Als je een stukje overhoudt, klopt de puzzel niet. Dat gebeurt vooral veel met gehuurde steigers. De gebruiker kent de puzzel niet, leest de manual niet, houdt onderdelen over, maar gaat toch aan het werk. Want de klus moet geklaard. 

> LEES OOK: Zo werk je veilig met rolsteigers

Wel veilig steigeren? Zeg eens A-blad 

Voor veilig steigeren brachten Arbouw en Volandis in januari 2017 het A-blad Rolsteigers uit. Eén van de regels uit het A-blad is dat op- en afbouwen van de steiger moet gebeuren vanachter heuprandbeveiliging. De installateur op de foto werkt zonder bovenste juk, lees: heuprandbeveiliging. Laat staan dat hij de steiger heeft opgebouwd vanachter zo’n beveiliging.

> LEES OOK: Geen geklooi met steigers

Het is een mooie regel in een mooie richtlijn. Maar hoe bereik je er dit soort zzp’ers en superkleine afwerkbedrijfjes mee? Hoe krijg je die mannen zo ver dat ze de tangrampuzzel goed oplossen? Om te beginnen zou het geen puzzel moeten zijn. Het A-blad schrijft dan ook, zeer terecht, voor dat de nieuwe generatie steigers intrinsiek veilig moet zijn. Je kunt dan geen diagonalen, koppelingen of andere stukken overhouden. Goed bronbeleid doet veilig steigeren. 

> LEES OOK: Kracht van wet voor nieuwe Richtlijn Steigers

Veilig steigeren of lekker tangrammen?

Stuur onderaannemers eerst langs de keuringsbalie

Maar er circuleren nog veel oude steigers en dito gewoontes. Hoe ga je daar mee om? Ik vroeg het de hoofdaannemer op dit project. 

> LEES OOK: Informeel leiderschap, dit doet het voor veilig gedrag 

Ik: “Wat doe je om die installateur veilig te laten steigeren?”
Hij: “Ik spreek hem er elke week op aan.”
Ik: “Elke week? Is er dan steeds een nieuwe installateur?”
Hij: “Nee, hij luistert niet.”
Ik: “Goh, wat rot.” 
Hij (zucht): “Ja, zo gaat dat. Ik word er doodziek van.” 
Ik: “Goh, wat rot. Wil je het oplossen?” 
Hij: “Tuurlijk.” 
Ik: “Het is heel simpel. Vroeger speelde ik waterpolo. Voordat je het water in mocht, controleerde de scheids of je nagels niet te lang waren. Anders kwam je het bad niet in. Waarom doe je dat ook niet met je onderaannemers? Voordat ze het werk op mogen, lopen ze eerst langs jouw keuringsbalie. Als het gereedschap en de PBM niet in orde zijn, gaat de zaag erin en mogen ze niet meedoen aan de wedstrijd.” 
Hij: “Tja. Je hebt gelijk natuurlijk, maar zo gaat dat niet bij ons.” 
Ik: “Nee, hoezo niet? Jullie lopen toch ook niet meer in berenvellen?” 
Hij: “Nou, sommigen wel…” 

Jan Snijder | survivalgids, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Meer weten? Kijk op SafetySafari.nl.

> Gaat u binnenkort weer mee naar de volgende klus? Lees de volgende aflevering in onze nieuwsbrief!

 

> TIP: Leer over (informeel) leiderschap tijdens de Masterclass Leiderschap, cultuur en veiligheid

Veilig steigeren of lekker tangrammen?

Reageer op dit artikel