nieuws

Combi mens-techniek oorzaak lek Chemelot

Veilig werken

Een combinatie van mens en techniek heeft geleid tot het lek bij salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen op industrieterrein Chemelot in Geleen. Dat heeft het chemiecomplex in een verklaring laten weten.

Combi mens-techniek oorzaak lek Chemelot
Combinatie mens-techniek oorzaak lek Chemelot

Het incident bij de salpeterzuurfabriek op industrieterrein Chemelot vond plaats op 3 augustus. Omdat het lek voor de nodige overlast heeft gezorgd in de omgeving, heeft het concern er excuses voor aangeboden.

Sirenes gingen af, een NL-Alert riep inwoners op ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Winkels in Geleen en Beek gingen dicht, in een groot winkelcentrum in Beek moesten mensen binnenblijven, de gemeente sloot de weekmarkt in Geleen en terrassen in het stadje werden leeggeruimd.

> LEES OOK: Chemelot moet veiliger, vindt OVV

Oorzaak lek salpeterzuur was scheur in tank

Een onderzoeksteam heeft in de weken na het incident gewerkt aan een tijdlijn waarin het de gebeurtenissen rondom het lek heeft gereconstrueerd. Uit dit onderzoek bleek dat de oorzaak van het lek een scheur was in de dakrand van een lekzuurtank. Die scheur op zijn beurt heeft kunnen ontstaan doordat de tank overvol was geraakt.

> LEES OOK: Procesveiligheid, dit is het en zo werkt het

Incident vond plaats tijdens opstart na onderhoud

Het bedrijf OCI Nitrogen had enige tijd stilgelegen omdat het onderhoudswerkzaamheden aan het uitvoeren was. Het incident met het lekkende salpeterzuur vond plaats op het moment dat de fabriek voorbereidingen aan het treffen was  om de werkzaamheden weer op te starten.

> LEES OOK: Over de 9 incidenten bij Chemelot

Combinatie mens-techniek oorzaak lek ChemelotWolk stikstofoxide door vrijgekomen salpeterzuur

Tijdens het lek kwam salpeterzuur vrij. Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. Aansluitend trok een gele wolk stikstofoxide over het gebied in Zuid-Limburg. Er zou geen direct gevaar zijn geweest voor de omgeving. Door de rookontwikkeling konden mensen eventueel wel last krijgen van prikkende ogen. Naar eigen zeggen slaagde de fabriek erin het lek binnen een  uur te dichten.

Veel mensen reageren niet op NL-alert na incident

Vanwege het incident verstuurde de veiligheidsregio een NL-alert om burgers te waarschuwen. In de bedreigde gebieden ging ook een luchtalarm af. Burgemeester Cox gaf aan het zorgwekkend te vinden dat veel mensen totaal niet reageerden op de alarmeringen.

> LEES OOK: Sirene maakt plaats voor NL-Alert

Chemelot heeft laten weten er alles aan te doen om een soortgelijk incident in de toekomst te voorkomen. Het industrieterrein zal daartoe waar nodig maatregelen nemen.

Bronnen: rtlnieuws.nl, nu.nl

 

> TIP: Nyenrode collegereeks

Veiligheidsregels voor de veiligheid? Think again

Reageer op dit artikel