nieuws

Geen happy ending voor massagesalons

Veilig werken

Arbeidsuitbuiting kent vele vormen. Dat blijkt wel uit een recent bericht op Teletekst. Een mystery guest van de gemeente zorgt voor sluiting van alle massagesalons in de Haarlemmermeer. 

Geen happy ending voor massagesalons

Wat is er gebeurd? Een mystery guest van de gemeente Haarlemmermeer bezoekt ambtshalve een aantal Chinese massagesalons. Het doel van deze bijzondere rondgang is om te kijken hoe het er voorstaat met de arbeidsomstandigheden van de dames masseuses.

Daarop vraagt de man in diverse salons om een ontspannende lichaamsmassage. Tijdens de massages probeerde hij door gericht vragen te stellen zoveel mogelijk te weten te komen over de werkomstandigheden van de masseuses. Die lichaamsmassage krijgt hij. Zij het dat het daar in veel gevallen niet bij dreigt te blijven.

Ongevraagde happy ending als kers op massagetaart

Tijdens al zijn bezoekjes krijgt onze mystery guest aan het einde van zijn massage een zogenoemde happy ending aangeboden, als kers op de taart. Sterker nog, in enkele gevallen gaan de dames zonder wat te vragen direct tot actie over.

> LEES OOK: Mystery guests zijn inmiddels overal

Daar is deze ambtenaar niet van gediend. Want als mystery guest bezoekt hij nu juist de salons in een onderzoek naar illegale prostitutie. De man ruikt dus onraad. Hij ziet de ongevraagd aangeboden seksuele handeling als een teken dat de arbeidsomstandigheden ter salone stevig te wensen overlaten.

Veel masseuses werken niet vrijwillig: arbeidsuitbuiting

Terecht, natuurlijk. Want seksuele handelingen horen niet thuis op het menu van een massagesalon. Veel van de masseuses werken daar vermoedelijk al niet vrijwillig, is de redenatie. En in één van de massagesalons nam de mystery guest zeer duidelijke signalen van mensenhandel waar. Daarmee is al sprake van arbeidsuitbuiting. En al helemaal als van de dames ook nog eens functieoverschrijdende actie wordt verwacht.

> LEES OOK: Meer geld tegen arbeidsuitbuiting en gevaarlijke stoffen

Geen happy ending voor salons Haarlemmermeer

De ambtenaar rapporteert na zijn toer langs de salons zijn bevindingen. Daarop besluit de gemeente de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) in te schakelen. De burgemeester van Haarlemmermeer treedt kordaat op: alle zes massagesalons in de Haarlemmermeer moeten de komende drie maanden dicht. Einde verhaal. En dit keer geen happy ending. Althans niet voor de eigenaren van de salons.

Bron: NOS teletekst

Reageer op dit artikel