nieuws

Nog meer mis met mortiergranaat Mali

Veilig werken

De mortiergranaat die in Mali aan twee militairen het leven kostte bij een ongeluk, blijkt meer gebreken te hebben. Dat is inmiddels gebleken uit onderzoek van het ministerie van Defensie. Het ministerie bekijkt of juridische stappen tegen de fabrikant mogelijk zijn. Dit schrijft minister Bijleveld aan de Tweede Kamer.

Nog meer mis met mortiergranaat Mali

Medio 2016 had er een ongeval plaats tijdens de militaire missie in Mali. Bij een oefening kwam een mortiergranaat tot ontploffing in de schietbuis. Daarbij kwamen korporaal Kevin Roggeveld en sergeant der eerste klasse Henry Hoving om het leven. Een derde militair van de Luchtmobiele Brigade raakte bij het ongeval  zwaargewond.

> LEES OOK: Schadevergoeding voor mortierongeval Mali

KWM: onderdelen mortiergranaat passen niet goed

Sindsdien is uit onderzoek van het Kenniscentrum Wapens en Munitie naar voren gekomen dat sprake is van “onnauwkeurige maatvoering van verschillende onderdelen van de granaten”. Vrij vertaald: de onderdelen van dit type 60 mm mortiergranaat pasten niet goed in elkaar. En het kenniscentrum meent dat deze gebreken de vermoedelijke oorzaak zijn van het ongeval met de drie Nederlandse militairen.

OVV: zwakke plekken in ontwerp plus verkeerde opslag

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed destijds onderzoek naar het incident met de mortiergranaat. Dat onderzoek bracht al meteen gebreken aan het licht. Na afloop concludeerde de raad dat het ontwerp van de granaat zwakke plekken kent.

> LEES OOK: OVV kritisch over mortierongeval Mali

Bovendien stelde de OVV vast dat de projectielen in Mali ook nog eens op een verkeerde manier waren opgeslagen. Daarom leek het de raad aannemelijk dat vocht en warmte hebben geleid tot de vorming van explosieve stoffen in het ontstekingsmechanisme van de granaat.

> LEES OOK: Vervoer van gevaarlijke stoffen blijft valkuil voor defensie

Meningen verschillen over mogelijk oorzaak ongeval

Duidelijk is dat het Kenniscentrum en de OVV van mening verschillen over de mogelijke oorzaak van het ongeval. Hoe dan ook, Defensie maakt inmiddels geen gebruik meer van de bewuste mortiergranaat. Maar het vervelende is dat het leger nog wel met een voorraad zit van 11.000 stuks. Het zal de projectielen op korte termijn veilig vernietigen.

Defensie zit nog met een voorraad van 11.000 stuks

De granaten zijn in 2006 met spoed aangekocht voor de missie in Afghanistan. Defensie heeft voor de aankoop toen een speciale procedure gevolgd. Daarbij zijn de gebruikelijke kwaliteitstoetsen achterwege gelaten. Na de eerste signalen dat de granaten gebreken vertoonden, heeft Defensie daarop geen actie genomen. Dat zegt de OVV in zijn vernietigende rapport. Dat rapport kostte toenmalig minister Hennis van Defensie de politieke kop.

Fabrikant en NAVO-partners op de hoogte gesteld

Het ministerie bekijkt of er juridische stappen tegen de fabrikant mogelijk zijn, schrijft minister Bijleveld aan de Tweede Kamer. De Bulgaarse fabrikant Arsenal JSCo is op de hoogte gesteld van de geconstateerde nieuwe gebreken. Hetzelfde geldt voor de NAVO-partners. Want daar is de bewuste mortiergranaat wellicht nog wel in gebruik.

Reageer op dit artikel