nieuws

Tata Steel buigt voor asbestslachtoffers

Veilig werken

Staalfabrikant Tata Steel buigt voor de asbestslachtoffers die bij het bedrijf hebben gewerkt. Voormalige werknemers of nabestaanden hoeven voortaan geen langdurige procedures meer te volgen om een schadevergoeding te krijgen. Ook gaat het bedrijf recentelijk afgewezen zaken opnieuw bekijken.

Tata Steel buigt voor asbestslachtoffers

Tata Steel zal ruimhartiger omgaan met zaken van asbestslachtoffers van wie duidelijk is dat zij in het verleden bij het bedrijf op met asbest vervuilde plekken hebben gewerkt. Voorheen deed Tata bij alle claims over asbest nog standaard eigen onderzoek. Maar die aanpak laat het bedrijf nu los.

Bob Ruers, advocaat en voorvechter op het gebied van asbestslachtoffers en voormalig Eerste Kamerlid namens de SP, spreekt van een historische overwinning voor asbestslachtoffers.

Tata Steel brengt risicogebieden in kaart

Als eenmaal duidelijk is dat een oud-medewerker met asbestkanker langere tijd in een bepaald risicogebied heeft gewerkt, gaat de onderneming voortaan gelijk over tot uitbetaling van een vergoeding. Dat zegt een woordvoerder van Tata Steel in reactie op berichtgeving van de Volkskrant. Daarom is het bedrijf nu bezig met het in kaart brengen van die risicogebieden.

Het bedrag dat de slachtoffers of hun nabestaanden vergoed krijgen, is door het Instituut Asbestslachtoffers vastgesteld. Want met die instantie heeft Tata afgesproken dat elke zaak binnen een halfjaar moet worden afgehandeld.

Andere aanpak door ‘voortschrijdend inzicht’

Wat is nu precies de aanleiding voor de gewijzigde aanpak van de staalfabrikant? “Voortschrijdend inzicht”, aldus een woordvoerder van Tata Steel. Hij wijst daarbij ook op de aandacht die er de afgelopen tijd is geweest voor het onderwerp. Zo schreef de Volkskrant eerder dat het bedrijf de afhandeling van zaken van asbestslachtoffers nodeloos vertraagde.Tata Steel buigt voor asbestslachtoffers

‘Geen nodeloze vertraging bij afhandeling claims’

De woordvoerder spreekt dit echter tegen. Hij stelt dat Tata het overgrote deel van de zaken binnen negen maanden afhandelde. In slechts 5 procent van de jaarlijks tientallen zaken die bij het Instituut Asbestslachtoffers binnenkomen, werd er volgens hem geen overeenstemming bereikt. Dat waren de gevallen waarin het bedrijf het niet eens was met de claim. In sommige gevallen leidde dat tot lange juridische procedures.

> LEES OOK: Afhandelen van schade door beroepsziekten makkelijker

In 2018 recordaantal slachtoffers mesothelioom

In 2018 overleden 625 mensen in Nederland aan de gevolgen van mesothelioom oftewel asbestkanker. Daarmee is dit voorlopig het jaar waarin de meeste slachtoffers vielen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990 met 288 slachtoffers. Onderzoekers schatten in dat er in de komende achttien jaar nog zo’n negenduizend mensen zullen sterven aan asbestkanker.

Bron: anp.nl, devolkskrant.nl

> TIP: Download de whitepaper Veiligheid & risicomanagement

Reageer op dit artikel