nieuws

Hoe verwijder je veilig verf met chroom-6 erin?

Veilig werken

Jaarlijks werken meer dan 900.000 mensen in de Europese Unie met chroom-6. Verf met chroom-6 erin zit op bouwwerken en vervoersmiddelen: bruggen, treinen, trams, vliegtuigen en vuurtorens.

Hoe verwijder je veilig verf met chroom-6 erin?

Chroom-6 is veelgebruikt omdat het zeer goed roestvorming tegengaat en kleur geeft aan verf. Maar blootstelling aan de giftige stof kan ziekten veroorzaken als kanker, longziekten en eczeem. De laatste jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van deze risico’s. Daarmee rijst een belangrijke vraag: veilig verf met chroom-6 erin verwijderen, hoe doe je dat?

Testlab veilige verwijdering verf met chroom-6 erin

Tijdens het renovatieproject van de Nijmeegse Waalbrug in mei 2018 trof Rijkswaterstaat ook daar verf met chroom-6 erin aan. Daarop werd het project meteen stilgelegd. Want niet duidelijk was hoe je verf met chroom-6 erin op een veilige manier kunt verwijderen. Om die vraag beantwoord te krijgen is de Waalbrug vervolgens ingezet als proeftuin. Er zijn inmiddels 12 verschillende methoden getest om veilig chroom-6-houdende verf te verwijderen.

> LEES OOK: Chroom-6 en hoe u er veilig mee kunt werken

Aanscherping openbare beheersregime chroom-6

Chroom-6 is in het verleden veel toegepast. Daarom was meer kennis nodig over veilige en efficiënte methodes om verf met chroom-6 erin te bewerken en verwijderen. De resultaten van de tests zijn dan ook bedoeld voor aanscherping van het openbare beheersregime chroom-6. Dit is opgesteld door Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en ProRail.

Werkbezoek staatssecretaris Van Ark aan Waalbrug

Staatssecretaris Van Ark van SZW bracht recentelijk een werkbezoek aan de Waalbrug. Ook vertegenwoordigers van grote rijksopdrachtgevers en hun opdrachtnemers namen eraan deel. Van Ark: “Werken met een gevaarlijke stof mag nooit ten koste gaan van de veiligheid of gezondheid van werkenden. Daarom laat ik me graag voorlichten over de verschillende manieren waarop hier op de Waalbrug verf met chroom-6 erin is verwijderd, hoe je dat zo veilig mogelijk kunt doen. Dit onderzoek is enorm belangrijk. Ik kijk daarom uit naar de presentatie van de uitkomsten door Rijkswaterstaat.”

> LEES OOK: Treinen schuren met chroom-6, je uitkering of je leven

1 op 6 werkt met potentieel gevaarlijke stoffen

Chroom-6 is niet de enige gevaarlijke stof waar veel Nederlandse werknemers mee te maken krijgen. Ook houtstof, kwartsstof, diesel- en lasrook brengen gezondheidsrisico’s met zich mee. In totaal heeft 1 op de 6 werknemers te maken met potentieel gevaarlijke stoffen. Om het belang van veilig werken met deze stoffen onder de aandacht te brengen, is het ministerie van SZW de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen gestart.

 

> TIP: boek Arbeid & Gezondheid

Hoe verwijder je veilig verf met chroom-6 erin?

Reageer op dit artikel