artikel

Jaarplan Arbeidsinspectie

Wetgeving

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft in het najaar in de Rotterdamse haven een verzending van in totaal 140 containers met fosforzuur onderschept die niet waren voorzien van de juiste gevaarsetiketten. De containers waren in Hong Kong aan boord gezet en waren onderweg naar het Noord-Duitse Altmoorhausen. Voor de containers waren papieren etiketten gebruikt die tijdens de overtocht onleesbaar waren geworden of er waren afgewaaid. Ook de verpakkingen in de containers waren niet goed gelabeld. Bovendien was de lading niet goed vastgezet. Fosforzuur is een bijtende stof die onder andere gebruikt wordt bij de productie van kunstmest en schoonmaakmiddelen.

 

Het gebruik van de juiste etiketten bij gevaarlijke lading speelt een belangrijke rol bij de veiligheid van het transport en bij de beheersing van calamiteiten. Zo mogen bepaalde stoffen niet bij elkaar vervoerd worden en moeten hulpdiensten bij een incident direct kunnen zien met welke gevaarlijke stof ze te maken hebben.

 

Reageer op dit artikel