artikel

Ongevalletje vergeten te melden

Wetgeving

Ruim twee weken later wordt het ongeval bij de Arbeidsinspectie gemeld door het slachtoffer zelf. Het onderzoek wordt gestart.

 

In de hal werd de ladder getoond, een ladder die uit drie delen bestond en waarbij de ladderuiteinden waren voorzien van kunststof eindstoppen. De vloer van de hal waarop de ladder had gestaan, was glad afgewerkt. Tijdens het verlaten van de plaats waar het ongeval had plaatsgevonden, zag een van de onderzoekers uit zijn ooghoeken een hoogwerker staan. De hoogwerker was eigendom van het bedrijf en kon gebruikt worden voor het werken op hoogte, zo werd door de getuigen verklaard.

 

Het ongeval had voorkomen kunnen worden als het slachtoffer gebruik had gemaakt van de aanwezige hoogwerker.

 

Op de vraag waarom hij dat niet had gedaan, was het antwoord: ‘Ik dacht, ik doe dat even snel en de hoogwerker pakken is me te veel gedoe’.

 

De werkgever kreeg twee boetes aangezegd.

 

De eerste voor het niet onmiddellijk melden van een meldingsplichtig arbeidsongeval, artikel 9 1e lid Arbowet en de tweede boete voor het niet veilig laten werken op hoogte (artikel 3.16 1e lid Arbeidsomstandighedenbesluit). In de ongevalsituatie was de ladder gebruikt terwijl een hoogwerker voorhanden was. Op de vraag waarom het arbeidsongeval niet direct was gemeld, gaf de vertegenwoordiger van de werkgever als antwoord dat men niet wist dat dit verplicht was. Het Boetebureau legde de werkgever voor beide overtredingen een boete van 5500 euro op.

 

Reageer op dit artikel