artikel

Man dood door wandbekisting

Wetgeving

Op een bepaald moment raakt de ballast van de kraan een deel van de wandbekisting waar de ingeleende arbeidskracht mee bezig was. Die valt om en komt met een gewicht van ruim 2100 kilo op de man terecht, die aan de gevolgen overlijdt.

 

Het openbaar ministerie gaat over tot vervolging van het bouwbedrijf. De economische politierechter stelt vast dat er sprake is van een arbeidsrelatie tussen het slachtoffer en het bedrijf als bedoeld in de Arbowet. Het slachtoffer was ingeleend en volgde rechtstreeks de instructies en aanwijzingen van het bedrijf op. Hij viel daarmee onder het gezag van de werkgever.

 

Aan het werken met wandbekistingen waren door de producent een aantal veiligheidsvoorschriften verbonden, zoals het bevestigen van stormkettingen aan de instortvoorziening van de wandbekisting. Die kettingen zijn niet gebruikt. Tevens staat in de handleiding dat bij het parkeren van de wandbekisting in het zand de bekisting met hout moet worden onderstopt en ook dat was niet het geval. Daarmee zijn geen van de door de producent voorgeschreven voorschriften nageleefd.

 

Namens de werkgever is verklaard dat nooit gebruik werd gemaakt van die voorgeschreven werkwijze. In de praktijk is er een routine ingeslopen, waarbij de wandbekistingen bij het parkeren werden geborgd met schuin geplaatste schroefstempels, dat gaf een veilige starre borging. Maar de wandbekisting was bij het ongeval ook niet op die manier geborgd. Volgens de rechter is het bouwbedrijf nalatig geweest bij het navolgen van instructies van de producent met betrekking tot het ‘parkeren’ van wandbekistingen, is het personeel niet of onvoldoende geinstrueerd en is er ook geen rekening gehouden met het feit dat er een mobiele kraan op de bouwplaats aanwezig was, die de wandbekisting zou kunnen raken.

 

Volgens de rechter mag van een werkgever worden verwacht dat hij extra aandacht besteedt aan het in acht nemen van normen en voorschriften, zeker met betrekking tot veiligheid. Daarvan is onvoldoende gebleken. Wegens overtreding van artikel 32 Arbowet wordt het bedrijf veroordeeld tot een boete van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

 

Reageer op dit artikel