artikel

Veilig rijden is niet met drank op achter het stuur

Wetgeving

Rijtrainingen geven bij een transportonderneming en dan zelf na een personeelsfeest dronken een eenzijdige aanrijding veroorzaken. Geen lichtend voorbeeld van veilig rijden. Dat vindt de werkgever ook niet, ontslag op staande voet volgt. Terecht?

Veilig rijden is niet met drank op achter het stuur

X werkt als projectmedewerker bij een transportonderneming. Hij geeft onder meer instructie en voorlichting aan chauffeurs over zuinig rijden. En ook over hoe verantwoordelijk om te gaan met de trucks en trailers van het bedrijf. De projectmedewerker heeft daarvoor rijtrainingen opgezet.

Auto total loss na kerstborrel

Op zaterdag 10 december 2016 organiseert het bedrijf in een hotel de jaarlijkse kerstborrel voor het personeel. X maakt ’s middags met de planner van het bedrijf de afspraak dat hij in een van de vrachtwagens kan overnachten. Op die manier hoeft hij niet naar zijn woonplaats terug te rijden. Maar na afloop van het feest om 2:00 uur stapt hij in zijn auto en veroorzaakt een eenzijdig verkeersongeval. Zijn eigen auto raakt total loss, een andere raakt beschadigd.

X kan zich van het ongeval zelf niets herinneren. Een passant alarmeert de politie. Die brengt hem na een alcoholtest naar huis. Het alcoholpromillage was hoger dan 2‰. Op 16 december volgt ontslag op staande voet, mede omdat X ook voorlichting geeft over de rol van alcohol in het verkeer. X vecht het ontslag vergeefs aan.

> LEES OOK: Terecht ontslag voor dronken vuilnisman?

Veel aandacht transportbedrijf voor veilig rijden

In hoger beroep stelt het gerechtshof vast dat het bedrijf zich bezighoudt met internationaal transport. En dat het veel aandacht besteedt aan de gevaren van rijden met alcohol. Werknemer X hield zich bezig met alle aspecten van veilig rijden. Doordat hij trainingen gaf, trad hij ook naar buiten. Daarnaast was hij betrokken bij een TVM-project veilig rijden. Daarbij had hij een testprogramma samengesteld om chauffeurs veiliger te laten rijden om schade terug te dringen.

Voorbeeldfunctie voor veilig rijden met alcohol

Daarom vindt het hof, met de werkgever, dat hij binnen het bedrijf kan worden gezien als een medewerker die gaat over veilig rijden. Daarin vervulde hij dan ook een voorbeeldfunctie. Tegen de achtergrond van de aard van de onderneming (transport) en de activiteiten om werknemers te doordringen van de gevaren van rijden met alcohol, oordeelt het hof dat het gedrag van de werknemer om na afloop van een personeelsfeest met te veel alcohol op achter het stuur te kruipen, een dringende reden oplevert voor ontslag op staande voet.

> LEES OOK: Drugs passen niet bij voorbeeldfunctie

Daarbij merkt het hof nog op dat het alcoholmisbruik heeft plaatsgevonden tijdens een personeelsfeest. Daarmee staat het niet (geheel) los van het werk. Het hoger beroep wordt verworpen.

 

 

Bron: Gerechtshof Arnhem, 14 maart 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:2479
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel