artikel

Nieuw! De iPad die spontaan blootfilmpjes maakt

Wetgeving

Een loodgieter maakt bij zijn werk gebruik van een iPad. Een heel bijzonder soort iPad, zo blijkt. Eentje die door een storing geheel spontaan filmpjes maakt van bijna blote klanten. Althans, dat claimt de loodgieter. Hoe geloofwaardig is dit verhaal voor de kantonrechter?

Nieuw! De iPad die spontaan blootfilmpjes maakt

Een man werkt als loodgieter bij TOS Ontstoppingsservice. Dat bedrijf inspecteert en repareert afvoeren en leidingen en verhelpt rioolverstoppingen. TOS Ontstoppingsservice doet dit vooral op basis van onderhoudscontracten met woningcorporaties. De man maakt voor zijn werk gebruik van een iPad.

Werknemer heeft reglement en gedragscode ondertekend

Artikel 9 van het bedrijfsreglement maakt onderdeel uit van de arbeidsovereenkomst. Daarin staat dat werknemers zich niet schuldig mogen maken aan mishandeling, belediging of seksuele intimidatie of ander gedrag dat in strijd is met de goede zeden of gevaar voor de veiligheid oplevert. Verder hanteert TOS een gedragscode waarin staat dat een medewerker vertrouwelijk met klantinformatie omgaat en diens privacy respecteert. De loodgieter heeft deze documenten ondertekend.

> LEES OOK: Ook een gedragscode ‘gezond en veilig werken’?

Ongeval, ziekteverzuim, re-integratie, ontslag op staande voet

In juni 2019 breekt de man bij een ongeval zijn linkerhand, waarvoor hij zich ziek meldt. Eind september gaat hij weer voor 50 procent aan het werk. Maar op 8 oktober 2018 volgt er ontslag op staande voet. Reden: de medewerker heeft op de zakelijke iPad filmpjes gemaakt die een ernstige inbreuk maken op de privacy van klanten. De werknemer vecht daarop het ontslag aan.

iPad maakt spontaan blootfilmpje als gevolg van storing

De kantonrechter acht het ontslag onverwijld gegeven, namelijk direct nadat de werkgever de beelden heeft gezien. De werknemer zou bewust een schaars geklede minderjarige bewoonster hebben gefilmd in de woning van een klant waar hij bezig was. De werknemer beweert echter dat hij het filmpje van 29 seconden niet heeft gemaakt. Het filmpje zou het product zijn van een storing van de iPad. Hij had slechts foto’s willen maken van zijn afgeronde werk.

> LEES OOK: PSA in 4 praktijkvoorbeelden

Waarom een tablet vasthouden als je die niet nodig hebt?

Maar de filmbeelden stroken niet met dit betoog. Want daarop is te zien is dat het meisje een keukenkastje leeghaalt. Dit suggereert dat het werk nog moet beginnen. De gegevens van de systeembeheerder bevestigen dit: het werk is om 18.04 uur gereed gemeld, terwijl de opname begint om 17.52 uur. En waarom hield de medewerker de iPad eigenlijk vast tijdens het uitruimen, terwijl hij die niet nodig had?

> LEES OOK: Smartphone-nek, tablet-schouder of swipe-vinger

Spontaan aan het filmen, terwijl iPad nooit kuren had

Ook kan het geen toeval zijn dat de iPad spontaan een filmpje maakt, precies wanneer een schaars gekleed meisje een kastje staat uit te ruimen. Nog minder aannemelijk lijkt het dat die iPad zichzelf uitschakelt, enkele seconden nadat het meisje uit beeld is verdwenen. De overige wel bewust gemaakte filmpjes doen zijn geloofwaardigheid geen goed. Op een buitenopname verplaatst de camera zich van de grond naar de billen van een vrouw en daarna weer naar beneden. Dat laatste precies nadat de vrouw de hoek om is gegaan. Bovendien ontbreekt elk bewijs dat de iPad nogal wat kuren vertoonde.

> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten

Rechter: loodgieter heeft bewust filmopnames gemaakt

De rechter acht bewezen dat de loodgieter een bewuste opname heeft gemaakt van een schaars geklede bewoonster in een woning waar hij aan het werk was. Daarmee heeft hij haar privacy ernstig geschonden en dat levert een dringende reden voor ontslag op. Zeker omdat hierdoor ook de integriteit van de werkgever in het geding is gekomen. Daarom blijft het ontslag in stand. Met zijn ernstig verwijtbare handelen heeft de loodgieter zijn recht op een transitievergoeding verspeeld.

Bron: Kantonrechter Rotterdam, 11 januari 2011, ECLI:NL:RBROT:2019:256
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

 

> TIP: Een veilige werkomgeving zonder ongewenste omgangsvormen? Sterk op het werk!

 

Nieuw! De iPad die spontaan blootfilmpjes maakt

Reageer op dit artikel