blog

Bij de loodgieter lekt de kraan… (2)

Wetgeving

Auteur: Aart Kraak

 

Het eerste voorval betreft brandveiligheid. Dankzij koelbloedig optreden van ondergetekende hoeven we nog niet bij de konijnen in de tuin te slapen. Ik kwam laat op de avond thuis in een lege woonkamer. Een paar gezinsleden zaten op de bovenetage pixels te snuiven, en eentje lag er al te dromen. Dankzij het feit dat mijn reukorgaan een meer dan gemiddeld inwendig oppervlak heeft, signaleerde ik dat deze kaars voor zichzelf begonnen was. Hij was door zijn eigen bodem heen gebrand en verder gegaan op het kunststof bord daaronder. Dat bord bleek goed te branden. Een nat werkdoekje bleek voldoende om verspreiding van de brand via de glazen tafel en de natuurstenen vloer te voorkomen.

 

En zelfs in onze slaapkamer zijn we niet veilig meer. Sinds enkele maanden zijn wij namelijk de gelukkige bezitters van een verstelbaar bed. Elektrisch verstelbaar. Aha, hoor ik u denken: een potentieel risico; kortsluiting, elektrocutie? Maar dat is niet het probleem. Met een afstandsbediening wordt het bed door de motoren in elke gewenste stand gebracht. Volgens de brochures zou dat ‘geruisloos’ moeten gaan, maar midden in de nacht ervaar ik dat wel degelijk als ‘hinderlijk geluid’. Maar ook dat is nog niet het probleem dat ik wil aankaarten. Wat dan wel? Amputatie! Niet direct het eerste waar je aan denkt bij het uitzoeken van een bed. Het stond ook niet op mijn ‘Checklist Aanschaf Ledikant’. Ik ontdekte het gevaar dan ook pas na een paar weken. Stel: een van de echtelieden heeft besloten om te gaan slapen. Dat is vrij gebruikelijk bij een bed. De andere persoon leest in de zitstand, onder het genot van een biertje of een glas wijn, nog een paar bladzijden of kijkt nog wat TV (of allebei tegelijk) en besluit pas later te nivelleren. Het kan dan gebeuren dat de slaper een hand of (onder-)arm laat hangen in het gat onder het hoofdeind van de waker. En als die dan nietsvermoedend het bed laat zakken… Ik heb nog niet getest of er een weerstandbeveiliging is ingebouwd. Vreemd genoeg heb ik nog geen vrijwilliger kunnen vinden.

 

Pleit ik voor knellijsten aan elektrisch verstelbare bedden, weerstandbeveiliging onder het neergaande deel, risicoanalyses? Of is de Arbowet in de slaapkamer niet van kracht? Hoe zat dat ook alweer… gezagsverhouding? Ik ben er nog niet uit… Ook in de categorieen fysieke en psychosociale belasting zit er nog een belangrijk nadeel aan dat bed. Met het hoofdeind in de zitstand staat het bier op het nachtkastje behoorlijk schuin achter je…

 

 Aart Kraak is werkzaam bij De Arbocompagnie

www.arbocompagnie.nl/

Reageer op dit artikel