blog

Ongehoord geleerd

Wetgeving

En dan heb je ook nog ‘bezorgde moeders die zich ermee gaan bemoeien’. Menig docent neemt aan de vooravond van de rapportbesprekingen de procedures rond agressie en geweld nog eens door. Omdat wij er voor geleerd hebben, gaat deze moeder bij ons te rade. Zo werkt dat: je gelooft de mensen die er voor geleerd hebben.

Ongehoord geleerd

 

Moeder belde ons dus bezorgd: dochterlief studeert iets waarbij ze nogal wat decibellen op haar oren krijgt. En ze heeft klachten die lijken op de verschijnselen van beginnende gehoorschade. Met een snelle anamnese van mijn kant kon Oost-Indische doofheid worden geelimineerd. Wij hebben haar bijgepraat over de wettelijke verplichtingen rondom gehoorbescherming en voorlichting. De vertwijfeling werd nog groter: “Waarom heeft de school mijn dochter hier niets over verteld? Waarom heeft de school geen gehoorbescherming geregeld? Waarom heeft de school geen voorlichting gegeven?”

 

Helaas hoort ‘arbo’ nog steeds niet tot de standaardlesstof bij beroepsopleidingen, afgezien van een aantal zeer te prijzen initiatieven. Waarom lukt het niet om dat van de grond te krijgen? Ik heb vele malen gastlessen gegeven aan MBO’s en HBO’s. Fantastisch werk, die dialoog met jongeren: praten over hun dromen, die prachtige baan die aan het eind van hun opleiding ligt te wachten … en als koude douche de harde realiteit van lawaaidoofheid en RSI. 

 

Geef mij een ton en ik reis het hele jaar met een beamer op mijn rug langs de scholen. Laat mij dat bij universiteiten dan een beetje vroeg in het seizoen doen, zodat ze op tijd worden voorgelicht en onderricht over de risico’s van het in brand steken van Sinterklaaspakken tijdens de ontgroening. Of valt dat niet onder de Arbowet? Daar valt best nog wel een boom over op te zetten. Ik wacht met grote belangstelling de jurisprudentie af.

 

Die studenten geloven (meestal) wat wij ze vertellen. Want wij hebben er voor geleerd. En wij spijkeren onze kennis bij door te rade te gaan bij de echte geleerden, de wetenschappers, de onderzoekers en de hoogleraren. Soms word je op je wenken bediend. Precies tijdens onze dialoog met de bezorgde moeder kreeg ik twee publicaties van geleerden onder ogen. Ik citeer:

 

– “Een op de tien jongeren in Nederland heeft op jonge leeftijd al een onherstelbare gehoorbeschadiging opgelopen. Dat blijkt uit de eerste gegevens van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum.”

– “Zwelt onder de jeugd van tegenwoordig inderdaad een epidemie van doofheid aan? Ad Snik, audioloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft op dit punt geen behoefte aan nuance: ‘Daarvan is absoluut geen sprake.’ Hij ziet in zijn praktijk geen jongeren met ernstige gehoorschade door koptelefoons, en ook een recent onderzoek onder 350 jongeren in Nijmegen heeft ‘geen decibel aan gehoorverlies’ kunnen aantonen.”

 

Is hier sprake van een vreemd geografisch-fysiologisch effect? Ik heb mijn twijfels. Bezorgde moeders, deskundigen en studenten hebben recht op consistente informatie. Dergelijke tegenstrijdige publicaties die elkaar binnen enkele maanden opvolgen, vind ik ongehoord (met excuses voor de woordspeling).

 

Ik ben in verwarring. Snik…  

 

Aart Kraak is werkzaam bij De Arbocompagnie

www.arbocompagnie.nl

 

 

Reageer op dit artikel