blog

Van Van Houten tot Kamp

Wetgeving

De oorzaak, oorsprong daarvan is heel simpel. Wij doen wel alsof mannen en vrouwen steeds meer gelijk worden, afgezien van (meestal) zeer in het oog springende anatomische verschillen. Maar natuurlijk zijn wij totaal verschillend. Hersenonderzoek heeft dat al lang aangetoond en heeft ook aangetoond dat we nooit hetzelfde zullen worden … in gedrag uiteraard. Mannen waren en zijn jagers. Overdag wordt de buit vergaard en in het hol afgeleverd bij de vrouw, waarna de man bij het vuur in de vlammen gaat zitten staren. Ziedaar de gelijkenis. Mannen moeten zappen, dat is genetisch bepaald.

Van Van Houten tot Kamp

 

Al zappend kwam ik op een regionale zender ineens een verhaal tegen over kinderarbeid. Een dominee werd er een beetje moe van dat de kinderen tijdens zijn catechesatieles steeds in slaap vielen. Aan de inhoud van de stof en zijn presentatie op hele noten kon het uiteraard niet liggen. Hij ging zich meer verdiepen in de thuissituatie en daardoor in de werksituatie van de kinderen. Want die werkten … lange dagen. De dominee bleek een goed lobbyist, want hij kwam uiteindelijk in gesprek met de liberale politicus Van Houten. Dat leidde in 1874 tot het beroemde ‘Kinderwetje’ en in 1900 tot de leerplichtwet.

 

Ter voorbereiding op een training preventiemedewerker liet ik zelf de arbowetgeving eens de revue passeren. Bij trainingen sla ik dat altijd over, want dat kunnen ze ook op internet of in een syllabus nalezen. Het is natuurlijk heel makkelijk geld verdienen door een heel dagdeel geschiedenisles te geven, van kinderwetje tot veiligheidsbesluiten, maar ik heb het liever over meer praktische zaken.

 

Tijdens genoemde training kwamen uiteraard wel weer de bekende vragen naar boven: Is een heftruckrijbewijs verplicht? Mag je iemand ontslaan die weigert om veiligheidsschoenen te dragen? Hoe warm mag het zijn in een kantoor? Als je dan kijkt naar de evolutie van wetgeving, van kinderwetje via veiligheidsbesluiten tot arbocatalogus … dan word ik verdrietig. Niet zozeer vanwege de inhoud, maar vooral vanwege het feit dat degenen waarvoor de informatie bedoeld is, daar eigenlijk zelden over (kunnen) beschikken. Voor de deskundologen is het natuurlijk prettig dat zij daar een boterham mee verdienen. Maar elke werkgever of werknemer zou toch veel makkelijker bij de juiste informatie terecht moeten kunnen komen? En dan ook gewoon consistente wetgeving.

“Nee, een heftruckdiploma is niet verplicht, maar …”.

“Het mag best 30 graden worden in een kantoor, maar …”

“Ja, je mag iemand ontslaan die zijn veiligheidsschoenen niet draagt, maar …”

 

Ook de vop-er is elke keer een heerlijk onderwerp van gesprek. Het idee dat je iemand moet laten opleiden om een TL-buisje te vervangen… algehele hilariteit. Hoewel, moet laten opleiden? Niet altijd, want …

Daar heb je het alweer, onduidelijkheid. Maar er gloort hoop. De VVD is aan de macht en minister Kamp is nu de baas over de arbowet, en die was ooit van defensie. Rutte was staatssecretaris SZW, dus er gaan grote dingen gebeuren. Er komt duidelijkheid!! Kamp zal door ons nageslacht in een adem worden genoemd met Van Houten. Ik krijg ineens weer zin in arbo!!! Of heb ik koorts?

Ik zap verder …

 

 

Aart Kraak is werkzaam bij De Arbocompagnie

www.arbocompagnie.nl

Reageer op dit artikel