blog

De derde werkplek, een nieuw fenomeen?

Wetgeving

“Derde werkplek in opmars”, “Heeft u al een derde werkplek?” Zomaar enkele koppen boven internetartikelen van de laatste tijd. De derde werkplek is er in allerlei soorten en maten: van het gratis Seats2Meet en Deelstoel tot de betaalde varianten van bedrijven als Regus of platforms als Deskbookers dat wordt gebruikt door tal van aanbieders. De vraag is natuurlijk: wordt de derde werkplek een echt alternatief van kantoor of bijvoorbeeld thuiswerken?

 

Er is een groot verschil tussen gratis varianten en de betaalde aanbieders. Bij Seats2Meet – inmiddels op meer dan 60 locaties – is het altijd druk. Werken doe je aan een lange tafel, midden tussen de andere flexwerkers en is gratis, net als de koffie en de Wifi. Aan ergonomie wordt niet gedaan. Een vergaderruimte huur je per stoel.

 

Sociaal kapitaal
De tegenprestatie voor de gratis werkplek is het delen van sociaal kapitaal: je kennis en netwerk. Daarmee heeft de derde werkplek een echte betekenis gekregen: je bent lid van de community Seats2Meet. In mijn ogen verklaart dat ook het succes van Seats2Meet: er zit een echte visie en ambitie achter. En het ontbreken daarvan is misschien juist wel het probleem van al die andere, betaalde derde werkplekken.

 

De uitstraling van al die andere plekken is neutraal. Natuurlijk, de werkplekken voldoen vrijwel altijd aan de Arbowetgeving, de Wifi en de koffie zal goed zijn, maar wat is nu werkelijk de toegevoegde waarde van een derde werkplek als er niet iets extra’s is zoals bij Seats2Meet? Individueel werken kun je net zo goed thuis, of op een andere plek die vaak dichterbij ligt en net zo’n kwaliteit heeft, zoals Starbucks, Coffee Company of Van der Valk. Ook daar is de koffie – meestal – lekker, Wifi ontbreekt nergens meer en er is geen kaart of abonnement nodig om binnen te komen.

 

Bent u er nog bij?
Er zijn organisaties die eigen kantoren afstoten en medewerkers verwijzen naar derde werkplekken. Daardoor kan de samenhang in gedrang komen. Bovendien, als je nooit meer op kantoor komt, kun je je de vraag stellen of je nog wel onderdeel van de organisatie bent.

 

Henny van Egmond, sinds 2005 actief op het gebied van Het Nieuwe Werken, is partner van adviesbureau Yolk.

Reageer op dit artikel