blog

Rode kaart voor de FIFA

Wetgeving

Eind mei werd de heer Sepp Blatter voor de vijfde maal gekozen als voorzitter van de Wereldvoetbalbond, de FIFA. Dat is ook in ons land niet geheel ongemerkt voorbijgegaan.

Rode kaart voor de FIFA

Zeker niet toen daags voor de verkiezing enkele hoge bestuursleden van deze organisatie in een duur Zwitsers hotel van hun bed werden gelicht door de lokale politie in samenwerking met de Amerikaans FBI. Met als komisch beeld een bobo ( BondsBons, vrij naar Ruud Gullit) die achter een wit laken naar de politiewagen werd afgevoerd. Voor zover u het niet wist: de FBI is een club die zich bezighoudt met – kort gezegd – het opsporen en vervolgens vangen van boeven. Gezien deze actie is de FIFA kennelijk een niet geheel brandschone organisatie.

Organisatiekerstboom

Maar wat heeft dat nu met arbeidsomstandigheden te maken, zult u zich afvragen. Dat ga ik proberen uit te leggen. Elke organisatie heeft een piramideconstructie – ook wel de organisatiekerstboom geheten. Aan de top staat meestal de man (er zijn nu eenmaal niet zoveel vrouwen aan de top) die aan de touwtjes trekt. In het geval van de FIFA is dat dus de heer Blatter. Of die man alles weten kan? Nee, dat mag je ook niet verwachten, daarom is er een organisatie opgetuigd. Maar hij is wel verantwoordelijk voor wat er onder of namens hem in die organisatie gebeurt. Zie bijvoorbeeld de Arbowet en dan in het bijzonder artikel 1, die het begrip ‘werkgever’ definieert. Dat brengt ons weer terug bij de arbeidsomstandigheden.

Cijfers

Vlak na de verkiezing van de FIFA-bobo stond er in de Volkskrant een infographic met als kopje: ‘Dodelijke tussenstand’. De informatie kwam uit de Washington Post, een krant die doorgaans geen onzinberichten verspreidt. Die had cijfers vergaard van dodelijke slachtoffers bij de bouw van de verschillende stadions in de afgelopen zeven jaar. In 2008 (Olympische spelen Beijing) waren er zes doden te betreuren geweest. In 2010 waren dat er twee (wereldbeker voetbal Zuid Afrika) en één in Vancouver (Olympische spelen). In 2012 viel er één dode bij de bouw van de Olympische stadions in Londen. In 2014 ging het om tien (wereldbeker FIFA Brazilië) en zestig doden (Olympische spelen Sochi). En bij de bouw van de stadions in Qatar (wereldbeker voetbal in 2022) staat de teller van december 2010 tot nu op twaalfhonderd dodelijke slachtoffers.

Armoede

Het gaat niet om inwoners uit Qatar. Het gaat om mensen die de armoede in hun eigen land zijn ontvlucht en te werk zijn gesteld in dit bloedhete woestijnland. Volgens de internationale vakbond ITUC zal het aantal dodelijke slachtoffers kunnen oplopen tot 4000. De bonden hebben een beroep gedaan op FIFA-voorzitter Blatter om er wat aan te doen. Gezien diens ontkenning van de corruptieschandalen en zijn laconieke houding ten aanzien van de aangehouden FIFA-bestuursleden gaan we er maar van uit dat dit niet gaat gebeuren. ‘Voetbal verbroedert’ is immers het motto van de heer Blatter. En hij heeft zijn bobo’s ook niet aan een touwtje, zo verzekert hij telkens weer. Resteert nog een beroep op de hoofdsponsors: Adidas, Coca Cola, McDonalds en Visa. Misschien toch maar eens een rode kaart trekken, de Red Card For FIFA?

 

Rob Poort | Bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel