blog

Circus Renz

Wetgeving

Op zekere dag ziet een arbeidsinspecteur van de Inspectie SZW schilders aan het werk. Op het bovenste werkbordes van de rolsteiger, een meter of vier boven het maaiveld, ontbreekt een tussenleuning.

Circus Renz

Dat is een overtreding artikel 3.16, eerste lid Arbobesluit: het valgevaar is niet tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen. Er volgt een boete van 18.000 euro. De schildersbaas kan aantonen dat hij de risico’s had geïnventariseerd en een veilige werkwijze had ontwikkeld. De boete wordt – tegen de zin van de minister van SZW – teruggebracht tot een derde. Maar de resterende 6.000 euro blijft nog steeds veel geld.

Instructie

Los daarvan vraag je je af wat het schildersbedrijf hiervan leert. Ja natuurlijk, dat het zijn steigers beter moet opbouwen. Maar in dit geval kon het bedrijf aantonen dat de schilders daarvoor de nodige instructie hadden gehad en dat er ook het nodige toezicht was bij de opbouw. Maar de minister vond dat de boete ten onrechte was gematigd. Want op de ochtend van de overtreding was de daarvoor aangestelde toezichthouder van het schildersbedrijf nog langs geweest. Die heeft toen niets gezegd over het ontbreken van de leuning. In de ogen van de minister stond dit gelijk aan het accepteren van een onveilige werkwijze. De Raad van State vond uiteindelijk dat de boete terecht gematigd was.

Foutje

Gelukkig was er in deze situatie nog geen ongeval gebeurd en heeft de Inspectie SZW tijdig op kunnen treden. Tegelijkertijd maakt dit geval duidelijk dat de betrokken werkgever veiligheid serieus nam. Dan is het toch wel een beetje zuur dat een foutje dan in eerste instantie wordt bestraft met het relatief hoge bedrag van 18.000 euro.

Circus Renz

Hoe dan ook, ik moest aan deze zaak denken toen ik onlangs vanuit het raam van mijn werkkamer naar buiten keek. Op het vrij schuine dak van de buren – zo op het oog met een hellingshoek van 60 graden – waren voor een deel dakpannen weggehaald en was er op de panlatten iemand bezig het dakraampje te vernieuwen. Circus Renz was er niets bij! Dat gold ook voor zijn collega’s: die hadden aan de voorzijde van de woning een steiger opgebouwd van pakweg een meter of zeven hoog. Gezien de verhouding tussen hoogte en basis leken mij de dwarsschoren veel te kort. Ook de leuningen voldeden voor geen meter. Op het bovenste werkplatform zat een dwarsleuning op een hoogte van pakweg 60 cm. Ideaal om te vallen dus.

Vijf man

Er waren op zeker moment maar liefst vijf man op de steiger aan het werk. Ik zag het en overwoog de Inspectie SZW te bellen. Ik heb er van af gezien. Die schildersbaas zou zeker eens ernstig moeten worden toegesproken en hij zou zijn mensen ook een goede cursus steigerbouw moeten laten volgen. Maar dat is allang niet meer de rol van de Inspectie. Helaas, zou ik denken. En nu iemand een boete van 18.000 euro of hoger aansmeren? Dat ging me toch wat te ver. Maar lekker zit het me nog steeds niet!

 

Rob Poort | Bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel