blog

Nee AVG, we noemen geen namen

Wetgeving

Een collega sprak mij laatst vermanend toe: ‘Zeg, mother of three, waarom schrijf je nooit meer over je zonen?’ Ik schrijf schriften vol, maar plaats het niet meer online. Op dringend verzoek van diezelfde zonen.

Nee AVG, we noemen geen namen

Want hoe anoniem en vriendelijk de teksten ook zijn, het blijft in de woorden van de oudste: “Nee. Gewoon nee.” Die uitdrukking, uitgesproken in een onderkoelde, nonchalante toon, mocht ik dan weer wél vermelden.

In sommige opzichten is die AVG makkelijk

Bij mijn zonen is de grens tussen wat kan en wat niet kan heel helder. Maar in andere situaties kan het lastig zijn om de geschreven en ongeschreven privacyregels in te schatten. Zeker als je geen hulp krijgt van een raadgevend referendum of het Amerikaanse congres. En met de naderende Algemene Verordening Gegevensbescherming zal het nog lastiger worden.

> LEES OOK: De AVG: bent u er klaar voor?

In sommige opzichten is die AVG makkelijk: grofweg moet je melden welke gegevens je opslaat en waarom. Dus beste opdrachtgevers, ik sla jullie NAW-gegevens op in mijn telefoon, computer en navigatiesysteem, zodat ik een afspraak kan maken, weet waar ik heen moet en, niet onbelangrijk, een rekening kan sturen.

Maar bij medische gegevens wordt het best ingewikkeld

Maar zodra er medische gegevens bij komen kijken, wordt het best ingewikkeld. Die gegevens mogen niet zonder meer herleidbaar zijn, genoemd of bewaard worden. In veel gevallen kan ik rapporten schrijven zonder namen: “De blootstelling was tijdens het leegschudden van zakken hoger dan de grenswaarde, dus in de mengerij is het handig om een afzuiginstallatie te plaatsen.” Ik hoef dan niet te melden dat ik gemeten heb bij meneer Jansen die al enige tijd last heeft van kortademigheid.

> DOWNLOAD de whitepaper Privacy –beleidsregels zieke werknemer

Maar ik kan het niet altijd anonimiseren en generaliseren. Het kan voorkomen dat een van de vertegenwoordigers klachten heeft aan één van haar ledematen, waardoor autorijden niet eenvoudig is. Als ik haar naam niet noem en weglaat dat het om haar linkerbeen gaat, krijgt de hele colonne vertegenwoordigers een auto met chauffeur. Terwijl één automaat voor de werknemer in kwestie voldoende is.

Gewoon vragen aan betrokkenen, vast niet AVG-proof

Ik vraag het daarom maar gewoon vooraf aan de betrokkenen. Mag ik de manager op deze manier ongeveer vertellen wat er met jou aan de hand is, wat het probleem is bij het werken en wat daarom een goede aanpassing zou zijn? Zoiets. Vast niet AVG-proof, maar heel die wetgeving is voor mij Chinees. Als ik mijn best doe, dan zal dat toch wel goed genoeg zijn om die duizenden euro’s aan boetes te voorkomen? Serieus, duizenden euro’s aan boete.

Ik vraag me af wat meneer Zuckerberg moet betalen voor de behoorlijke privacy-misser van zijn bedrijfje. En tegelijkertijd wou ik dat inspectie SZW (de arbeidsinspectie) zulke boetes uit mocht delen, dan zou er misschien wat gedaan worden aan echt prangende problemen.

> LEES OOK: Dit zijn de boetes bij de nieuwe Arbowet

Interessante advertenties tonen?’ Nou … Nee. Gewoon nee

Na een weekendje google-research voor mijn thriller, vind ik het ook wel fijn als me wordt gevraagd wat ik wil. Zeker als ik de maandag erna als keurige consultant bij mijn opdrachtgever zit en ongevraagd advertenties krijg voorgeschoteld die voor het gehele managementteam zichtbaar zijn en kennelijk horen bij mijn psychopathie-, martel-, drugs- en seksgerelateerde zoekacties. “Wilt u dat we voor u interessante advertenties tonen?” Nou … Nee. Gewoon nee.

Tamara Onos | arbeidshygiënist bij Auxilium HSE. Blogt over de pracht en problemen van werk op www.tamaraonos.nl.

 

> TIP: opleiding Privacywetgeving op de werkvloer

Reageer op dit artikel