nieuws

Waarom thuiswerken in de wet moet komen

Wetgeving

Waarom is deze wet nodig?
In CAO’s zie je veel te weinig afspraken terug over flexibel werken. En als werknemers zelf met initiatieven komen, stuiten die vaak op een veto van de werkgever. Deze wet keert de zaken om: medewerkers kunnen een voorstel doen om – binnen de normale uren van de week – plaats- en tijdsonafhankelijk te gaan werken. En de werkgever kan dat alleen tegenhouden als zwaarwegende bedrijfsbelangen zich ertegen verzetten.

Die werkgevers zien uw wet dan ook niet zitten.
Toch wel. Ik heb gesproken met grote telecombedrijven en verzekeringsmaatschappijen, en die vertellen me dat ze er wel wat in zien. Geen wonder, want die organisaties zijn actief in Het Nieuwe Werken. En dus ervaren ze wat deze wet kan opleveren.

Maar werkgeversorganisaties als VNO-NCW en AWVN vinden hem overbodig.
Dan is het vrij merkwaardig dat ze hele persberichten de deur uitdoen om hem tegen te houden.  Het lijkt eerder of ze er bang voor zijn. Werkgevers houden nu eenmaal van controle, en ze hebben het idee dat ze die dadelijk kwijt zijn.

Hebben ze daar geen gelijk in? Hoe krijg je het straks bijvoorbeeld voor elkaar om je hele personeelsbestand op een plaats te laten vergaderen?
Dan moet je als werkgever aantonen dat het absoluut noodzakelijk is dat iedereen bij zo’n vergadering aanwezig is. Dat dit een zwaarwegend belang is. Maar dat is het punt: dat kan zo’n werkgever meestal niet. Die zit vastgeroest in patronen: iedereen is altijd aanwezig – en dus hoort het zo.

Bij sommige beroepen is die aanwezigheid toch ook vereist?
Ja, ik snap ook wel dat je leraren en winkelmedewerkers niet zomaar plaats- en tijdonafhankelijk kunt laten werken. Maar geef die mensen dan ten minste de mogelijkheid mee te beslissen over hun roosters. Waarom zouden ze nooit eens om tien uur kunnen beginnen? Waarom zouden ze nooit eens hun kinderen naar school kunnen brengen? Ons wetsvoorstel geeft ze hiervoor de mogelijkheden.

Maar veel werknemers zijn sowieso al bang voor ontslag. Denkt u dat ze hun rechten ook zullen opeisen?
Ja, ik geloof het wel. Maar misschien is het niet eens nodig. Want ik denk dat onze wet vooral zal dienen als stok achter de deur. Alleen al het feit dat werknemers kunnen terugvallen op een wettelijk recht, zorgt ervoor dat het onderwerp meer aandacht krijgt. En hoe meer aandacht, hoe meer afspraken ook in de CAO.

Lees het wetsvoorstel op de website van GroenLinks.

 

Reageer op dit artikel