nieuws

Kraanongeval laat Alphen trillen

Wetgeving

Maakt u zich geen zorgen: uw redactie in Alphen aan den Rijn leeft nog. Maar de beelden waren huiveringwekkend, de ravage reusachtig en de angst voor dodelijke slachtoffers groot.

Kraanongeval laat Alphen trillen

Uiteindelijk zijn er geen doden gevallen bij het ongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij twee bouwkranen en een deel van de Julianabrug op huizen en winkels in de Hooftstraat vielen (zie filmpje onderaan bericht). Wel werd een man onder het puin vandaan gehaald met pijn aan zijn heup en bleek een hond de klap niet te hebben overleefd.

Zoektocht

Burgemeester Liesbeth Spies sprak maandagavond op een persconferentie het verlossende woord. “Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment dat er geen slachtoffers zijn.” Daar ging een uitgebreide zoektocht van reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR) met vijf speurhonden onder het puin aan vooraf. Hoewel er aanvankelijk sprake was van twintig gewonden, vonden zij naast de gewonde man geen slachtoffers. Ook bleek dat niemand als vermist was opgegeven. Daarop werd de speurtocht gestaakt.

Verdachten

Drie personen zijn in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn als verdachten aangemerkt, maakte het Openbaar Ministerie bekend. Ze hebben zichzelf bij de politie gemeld. De verdachten hebben de status van verdachte gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. Voor de vraag of er strafbare feiten zijn gepleegd is het nog te vroeg, verklaarde hoofdofficier van justitie Kitty Nooy. Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, samen met de Inspectie SZW. Mogelijk is de Arbeidsomstandighedenwet overtreden. Het kan ook zijn dat er sprake blijkt te zijn van lichamelijk letsel door schuld.

Zwarte dag

Bouwbedrijf Mourik, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug, spreekt van een zwarte dag. “We zijn bijzonder ontdaan.” Ontdaan zijn ook de inwoners van Alphen. Ongeveer 60 mensen kwamen maandagavond naar De Goede Herderkerk waar een tijdelijke opvanglocatie is ingericht voor 400 mensen. Een aantal van hen is dakloos geraakt. Bewoners van ongeveer vijftig huizen kunnen maandagnacht niet thuis slapen. Voor wie geen onderdak heeft gevonden, heeft de gemeente noodopvang geregeld. Het gebied rond het ongeval is afgezet, er geldt een noodverordening en de ME bewaakt de huizen.

> Bekijk HIER het filmpje van de reconstructie van het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn.

> Hoe zit het met de juridische kant van veilig werken? Kom naar de Arbo Wetgeving & Actualiteitendag en u bent weer helemaal op de hoogte.

Foto: YouTube
Reageer op dit artikel