nieuws

Continu-shift voor chauffeurs vrachtwagen

Wetgeving

De Oostenrijkse politie heeft in de buurt van Sankt Pölten, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, twee Roemeense vrachtwagenchauffeurs van de weg gehaald die al ruim veertig uur onafgebroken achter het stuur zaten.

Continu-shift voor chauffeurs vrachtwagen

Bij nadere bestudering van de tachograaf in de vrachtwagen, bleek dat de wagen in de afgelopen bijna vier weken continu onderweg was geweest. In die gehele periode zaten slechts twee pauzes: een keer twintig uur en een keer tien uur had de vrachtwagen aan de kant gestaan.

Vrijwel voortdurend

Toen de politie om de toedracht van deze krankzinnige, bijna continue inzet vroeg, vertelden de chauffeurs dat ze van hun baas vrijwel voortdurend moesten rijden. Op die manier reed de vrachtwagen, die gevuld was met levensmiddelen, naar de opvatting van die baas zo economisch mogelijk. Overigens moet de Nederlandse werkgever op grond van de Arbeidstijdenwet een registratie bijhouden van de door zijn werknemers gewerkte uren. Die tijdsregistratie moet op zo’n manier gebeuren dat toezicht op naleving mogelijk is.

Arbeidstijdenwet

In Nederland sluit de Arbeidstijdenwet (Artw) aan bij de Arbowet. Arbeidstijden spelen immers een rol bij de arbeidsomstandigheden. De Artw geeft normen voor de totale arbeidstijd. De Arbowet geeft in bepaalde gevallen, binnen die normen, extra regels voor bijvoorbeeld de maximale tijd waarin de werknemer bepaalde werkzaamheden mag verrichten. In zijn arbobeleid moet de werkgever dan ook nadrukkelijk aandacht besteden aan de arbeidstijden, de risico’s die deze mogelijkerwijs inhouden en de manier waarop hij die wil terugdringen.

6000 euro boetes

Bij nadere beschouwing telde de Oostenrijkse politie in totaal 56 overtredingen die met de vrachtwagen in kwestie waren begaan. Zij kwamen alles bij elkaar op een boetebedrag van in totaal 6.000 euro. De baas van het Roemeense vrachtwagenbedrijf heeft die boetes overigens inmiddels voldaan. Hij was op dat moment toevallig in Oostenrijk aan het skiën.

>Blijf bij op het gebied van wet- en regelgeving met de Arbowetgeving & actualiteitendag.

Reageer op dit artikel