nieuws

Liever celstraf dan extra regels

Wetgeving

Bedrijven geven de voorkeur aan strafrechtelijke vervolging boven een confrontatie met meer regelgeving.

Liever celstraf dan extra regels

Dat schrijft Corporate Crime Reporter op basis van het boek ‘Capital Offenses: Business Crime and Punishment’ in America’s Corporate Age. Het boek, dat is geschreven door professor Samuel Buell van Duke University Law, zal in augustus 2016 in de boekhandel liggen.

Prijs

Natuurlijk, strafrechtelijke vervolging en een eventuele celstraf na veroordeling hebben grote gevolgen voor een organisatie. Maar bedrijven blijken de prijs voor meer regulering en de maatregelen die daaruit voortvloeien veel hoger te vinden, schrijft de auteur.

Celstraf

Buell vindt dan ook dat overheden zich vergissen wanneer ze denken dat een harde strafrechtelijke aanpak misstanden voorkomt, zo meldt Coporate Crime Reporter.
“Het effect van zware straffen is dat de aandacht voor echte structurele veranderingen – denk aan hervorming van de regels of verandering van gedrag – verslapt. De focus verschuift naar de straf. Concentreer je op wat achter je ligt en mensen kijken niet meer vooruit. Door een paar leiders of misschien zelfs wel één of twee bedrijven op te offeren, kunnen bedrijven dan vrolijk blijven doen wat ze altijd al deden.”

Buell vergelijkt de vervolging van grote bedrijven met de strijd tegen onder andere drugs, illegaliteit en wapens. Ook daar heeft strenge vervolging de problemen niet opgelost.

Bron: Corporate Crime Reporter, 18 april 2016

Reageer op dit artikel