nieuws

Arbeidsuitbuiting vraagt om meer actie

Wetgeving

De Inspectie SZW heeft meer bevoegdheden en capaciteit nodig om arbeidsuitbuiting beter te kunnen aanpakken.

Arbeidsuitbuiting vraagt om meer actie

Dat vindt vakbond FNV. De vakorganisatie wil dat de Inspectie meer werk maakt van de aanpak van schijnconstructies. Hogere boetes voor foute bedrijven zouden daarbij helpen, een grotere pakkans door meer inspecteurs ook.

Hoge boetes en meer samenwerking

FNV pleit onder meer voor hoge boetes op het onderbetalen van uitzendkrachten. Want werkgevers zouden daarmee nu nog te eenvoudig wegkomen. Een forse uitbreiding van het aantal inspecteurs zou volgens FNV kunnen helpen om de pakkans te vergroten van bedrijven die zich schuldig maken aan arbeidsuitbuiting. Ook zou de Inspectie SZW meer moeten samenwerken met teams van de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en uitkeringsinstantie UWV.

> LEES OOK: Te weinig inspecties in risicosectoren

Onterechte bescherming werkgevers

De controle van werkgevers en opdrachtgevers in Nederland is enorm versnipperd en wetten kennen te veel uitzonderingen”, legt FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn uit. Zij wijst er ook op dat werkgevers op het terrein van arbeidsuitbuiting nu nog ‘onterecht’ worden beschermd tegen controles. “Zo kondigt de Inspectie SZW vooraf aan dat er een controle komt. De foute werkgevers verdoezelen dan snel wat ze fout doen en leggen mensen vooraf het zwijgen op.”

Meer risico op onderbetaling en uitbuiting

Met de toename van het aantal vluchtelingen en migranten in 2015  groeit het aantal mensen in de Nederlandse samenleving dat meer risico loopt op onderbetaling en uitbuiting. De Inspectie SZW stelt in haar jaarverslag dat dit nog weinig gevolgen heeft gehad voor geconstateerde misstanden en overtredingen op het werk. In 2015 legde de Inspectie 952 boetes op voor illegale tewerkstelling en maakte zij 93 boeterapporten op voor onderbetaling; het hoogste aantal sinds 2013. Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de Inspectie in 2015 61 opsporingsonderzoeken afgerond op het terrein van sociale zekerheid en arbeidswetgeving.

 

> Meer weten over de activiteiten en verantwoordelijkheden van de Inspectie SZW? Kom naar de Arbo wetgeving & Actualiteitendag.

Reageer op dit artikel