nieuws

Forse boete kinderarbeid voor André Rieu

Wetgeving

Leuk hoor, een groep jonge panfluitspelers die meedoen aan je concert. Maar nu moet het productiebedrijf van André Rieu wel een forse boete betalen wegens overtreding van de Wet op de kinderarbeid.

Forse boete kinderarbeid voor André Rieu

Want de Inspectie SZW vindt het minder amusant. Naar haar mening moesten de minderjarige muzikanten tijdens de concerten van Rieu op het Vrijthof in de zomer van 2015 te lang werken. Dat schrijft De Limburger.

Jonge panfluitspelers maakten te veel uren

Het gaat om een groep jonge panfluitspelers die tot het muziekgezelschap van de Roemeense panfluitvirtuoos Gheorghe Zamfir behoorden. Rieu had de groep panfluitspelers eerder zien spelen in Roemenië. Daar traden ze samen op, waarna Rieu ze vroeg voor de Vrijthof-concerten in Maastricht. Zij maakten volgens de inspectie te veel uren tijdens de avondvullende optredens, wat heeft geresulteerd in een boete voor kinderarbeid.

> Bekijk de basisinspectiemodule Arbeidstijdenwet – Arbeid door jeugdigen en kinderen (pdf)

Culturele kinderarbeid niet toegestaan na 23 uur

Voor kinderen in de leeftijd van dertien tot zestien jaar gelden in Nederland strenge regels bij het verrichten van ‘culturele arbeid’. Zo mogen zij na 23:00 uur helemaal niet meer optreden. Maar de zeven concerten op het Vrijthof duurden allemaal tot middernacht. Rieu zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest toen hij de jonge panfluitspelers mee liet doen tijdens zijn Vrijthof-concerten.

Bedrag, aard en omvang van boete niet bekend

De overtreding van de Wet op de kinderarbeid kan Rieu duur komen te staan. Hij heeft een forse boete opgelegd gekregen. Een woordvoerder van de Inspectie SZW wil niets kwijt over de hoogte van het bedrag en de aard en omvang van de overtredingen. De productiemaatschappij van Rieu is inmiddels naar de rechter gestapt om de boete aan te vechten.

Bron: 1limburg.nl

 

> LEESTIP: Praktijkgids Arbeidsomstandigheden, de Arbeids­omstandighedenwet in gewoon Nederlands

Reageer op dit artikel