nieuws

Nieuwe basisinspectiemodule Arbeidstijdenwet

Wetgeving

De Inspectie SZW heeft weer een nieuwe basisinspectiemodule gepubliceerd. Het gaat om de basisinspectiemodule Arbeidstijdenwet.

Nieuwe basisinspectiemodule Arbeidstijdenwet

De basisinspectiemodules (BIM’s) zijn geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Het gaat om algemene beschrijvingen van werkwijzen, inspecteurs mogen ervoor kiezen hiervan af te wijken. De modules zijn opgesteld aan de hand van de laatste stand der techniek.

BIM Arbeidstijdenwet

De arbeidsinspecteur kan de BIM Arbeidstijdenwet gebruiken om vast te stellen of er in een bedrijf of instelling onderzoek nodig is naar de naleving van de Arbeidstijdenwet. Ook geeft de module hem houvast bij de manier waarop hij dit onderzoek kan uitvoeren. Het niet naleven van de normen voor arbeids- en rusttijden verhoogt het risico op arbeidsongevallen en vergroot de kans op (beroeps)ziekten.

> Bekijk de basisinspectiemodule Arbeidstijdenwet (pdf)

BIM Arbeidstijdenwet – Arbeid door jeugdigen en kinderen

Eerder dit jaar publiceerde de inspectiedienst op het gebied van arbeidstijden al de BIM Arbeids- en rusttijdenbeleid, voor handhaving op beleidsvoering, inventarisatie en evaluatie. En de BIM Arbeidstijdenwet – Arbeid door jeugdigen en kinderen, voor inspecties met betrekking tot kinderen en jeugdigen. Deze laatste bestaat uit de submodules A, B en C voor respectievelijk reguliere arbeid, stages of praktijkonderwijs en kinderen die artistieke arbeid verrichten, de zogeheten ‘kunstkinderen’.

> Bekijk de basisinspectiemodule Arbeids- en rusttijdenbeleid (pdf)

> Bekijk de basisinspectiemodule Arbeidstijdenwet – Arbeid door jeugdigen en kinderen (pdf)

Bron: inspectie.nl

 

> Tip: bijblijven met jurisprudentie en de gewijzigde Arbowet? Kom naar de Arbo Actualiteitendag.

Reageer op dit artikel