nieuws

Babbelen met je bedrijfsarts over later

Wetgeving

Onder de nieuwe Arbowet gaan bedrijfsartsen een belangrijke rol spelen bij preventie. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van uitval door ziekte, maar ook om doelgericht praten over de toekomst.

Babbelen met je bedrijfsarts over later

Althans, dat stellen bedrijfsarts Ron Ansem en bestuursvoorzitter Wim Schimmel van Arbo Unie  in De Telegraaf.

Verplicht gesprek over de toekomst

Zij gaan zelfs nog een stap verder. Bedrijfsartsen zouden alle werknemers van hun organisatie periodiek op spreekuur moeten laten komen. Voor een verplicht gesprek over hun toekomst. Want werkgevers moeten met de herziene Arbowet sowieso een inloopspreekuur aanbieden, voor niet-zieke werknemers die wel over hun gezondheid willen praten. Dan kun je net zo goed alvast vooruit kijken naar iemands inzetbaarheid in de toekomst, vindt Ansem.

> LEES OOK: Arbowet, zijn bedrijfsartsen er klaar voor?

Op tijd zoeken naar een nieuwe carrière

Mensen moeten zich afvragen: haal ik mijn 67ste met dit werk, of krijg ik straks te maken met fysieke beperkingen? Het is beter om op tijd te zoeken naar een nieuwe carrière.” Dus liever niet wachten tot je zestig bent of al ziek. Het gaat daarbij zeker niet alleen om fysiek ongemak. Oudere werknemers kunnen ook gestrest raken van het idee dat ze ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen, bijvoorbeeld op het gebied van technologie. Van alle mensen die nu langskomen, komt 10 tot 15 procent volgens Ansem om te praten over hoe zij uitval kunnen voorkomen.

Bedrijfsarts wordt adviseur inzetbaarheid

Dat percentage loopt op, vult Schimmel aan. “Maar bij de meeste werknemers duurt het te lang voordat langer doorwerken en vitaal blijven ter sprake komt.” Als het aan de bestuursvoorzitter ligt verschuift de rol van de bedrijfsarts steeds meer naar die van adviseur voor inzetbaarheid. Met de uitbreiding van taken die de nieuwe Arbowet met zich meebrengt, kan hij dit niet alleen behappen. Een bedrijfsarts moet zo professioneel zijn dat hij daarvoor de hulp van andere deskundigen inroept. Op het gebied van veiligheid en hygiëne, bijvoorbeeld.

Ook: zelf kijken en second opinion

Per 1 juli staat het de bedrijfsarts bovendien vrij om ongevraagd de werkvloer te bezoeken. Zo kan hij met eigen ogen zien hoe het er daar voor staat met de arbeidsomstandigheden. Waar de arts voorheen de werkgever en werknemer op hun woord moest geloven, kan hij nu zelf gaan kijken. “Een hele vooruitgang”, zegt Ansem. Ook voor de werknemer trouwens. Want als die zich niet kan vinden in het advies van de bedrijfsarts, mag hij een second opinion gaan halen bij een tweede, onafhankelijke arts.

Bron: telegraaf.nl

 

> Alles over de nieuwe Arbowet op de Arbo Actualiteitendag!

> Werken aan echt duurzame inzetbaarheid? Kom naar het congres positieve gezondheid: de volgende stap.

Reageer op dit artikel