nieuws

Verbod op asbestdaken definitief van tafel

Wetgeving

Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het kabinet verworpen. Het kabinet gaat te overhaast en te rigoureus te werk, vindt de senaat. Het lokkertje van 4 jaar uitstel van staatssecretaris Van Veldhoven mocht niet baten.

Verbod op asbestdaken definitief van tafel

Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op asbestdaken. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat. Ook bestaat er twijfel of de volksgezondheid er echt wel zo mee gebaat is. Het kabinetsplan zou mensen veel werk bezorgen en ze op hoge kosten jagen. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen.

Verbod op asbestdaken zou in praktijk drama zijn

De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM) zijn opgelucht. Deze twee partijen zijn van oordeel dat de kosten van het verbod op asbestdaken niet bij consumenten alleen mag worden gelegd. “Het is goed dat dit niet doorgaat, want het zou in de praktijk een drama zijn geworden. Het voorstel voor een verbod op asbestdaken op zo’n korte termijn was ondoordacht en onuitvoerbaar. Er was niet over nagedacht hoe huizenbezitters, bijvoorbeeld met subsidie, geholpen konden worden die wet na te leven”, aldus Hans André de la Porte (VEH).

> LEES OOK: Sanering daken met asbest is probleem

Geen idee over opruimen laatste grote asbestbron

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) betreurt dat het voorstel is gesneuveld. Ze wijst erop dat er “tien jaar lang over het verbod op asbestdaken gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad”. Nu het verbod is weggestemd, is er “geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu”.

> LEES OOK: Hoe gevaarlijk is asbest nu echt?

Verbod op asbestdaken van tafel, wetsvoorstel gesneuveld

Voorstel leek kansrijk, maar zelfs uitstel hielp niet

Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het komt er maar niet van. Ditmaal leek het voorstel toch kansrijk, omdat Van Veldhoven het eerder soepel door de Tweede Kamer had geloodst.

De staatssecretaris deed nog een ultieme poging om het asbestverbod te redden. Ze bood aan om de ingangsdatum ruim drie jaar op te schuiven, naar 2028. Maar met die concessie vermurwde ze alleen 50PLUS, en dat was niet genoeg.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de woningcorporaties zijn fel gekant tegen een verbod op asbestdaken.

> TIP: Nyenrode collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid

Verbod op asbestdaken van tafel, wetsvoorstel gesneuveld

Reageer op dit artikel