Linda Poort
Redacteur Arbo
Linda is een redacteur in hart en nieren. Zij is vooral geïnteresseerd in de sociale kanten van arbo. Maar ook in de juridische en technische kanten bijt ze zich vast.

Redacteur Arbo
Linda is een redacteur in hart en nieren. Zij is vooral geïnteresseerd in de sociale kanten van arbo. Maar ook in de juridische en technische kanten bijt ze zich vast.
Per september 2025 opent TNO het Expertisecentrum Zwaar Werk. Dit is nodig vanwege een aanscherping van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die vanaf 2026 gerichter wordt ingezet.
Erwin de Graaf is IVK'er en A&O'er. Hij loopt als externe arbo-adviseur mee op diverse werkvloeren. Daar stelt hij kritische vragen en blijft betrokken bij de uitvoering: 'Een RI&E is geen eindstation, maar juist het begin van echte verandering.'
ZonMw gaat 6 innovatieve arboprojecten subsidiëren die de samenwerking tussen kerndeskundigen en werknemers of werkgevers moeten bevorderen. Doel is om gezondheidsproblemen door werk eerder te signaleren en te voorkomen. De projecten sluiten aan bij de nationale Arbovisie 2040.
Aboma ontwikkelde een nieuwe handreiking om bouwbedrijven te ondersteunen bij veiliger werken met betonnen prefab vloeren. Daarin ligt de nadruk op de arbeidshygiënische strategie: eerst aanpak bij de bron.
Werkgerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers steeds meer geld, blijkt uit de Arbobalans 2024 van TNO. Hiervan is ruim €4,9 miljard toe te schrijven aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Arboprofessionals kunnen helpen met meer beleid.
Jolanda Besterveld is arbeidshygiënist in de zorg en laat zien hoe breed en strategisch die rol kan zijn. 'De RI&E's zijn de basis,' stelt ze, 'maar het verschil maak je in de praktijk, samen met de medewerkers.'
Tam Vroeijenstijn is bedrijfsarts en praktijkopleider. Ze gelooft in persoonlijke verzuimbegeleiding én in innovatie: 'We moeten als artsen meedoen met AI - anders bepaalt straks iemand anders hoe wij ons werk doen.'
Na een ernstig arbeidsongeval weet Johan Tins als geen ander waar veiligheid echt om draait. Zijn ervaringen bieden arboprofessionals waardevolle lessen over cultuur, communicatie en waakzaamheid. Praktische inzichten, recht uit de praktijk.
Een nachtelijke reparatie eindigt voor Johan Tins in een ernstig arbeidsongeval dat zijn leven voorgoed verandert. Zijn verhaal laat zien hoe dun de lijn is tussen routine en rampspoed - en waarom echte veiligheid nooit routine mag worden.
Maandag 28 april is het weer de jaarlijkse Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Deze internationale dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.