artikel

10 vragen aan: Marco van Gorp

Geen categorie

Gezond managen van jezelf (of je bedrijf) is iets dat we allemaal graag ervaren. Maar vaak zijn we nog zoekende naar de manier waarop. Wij kunnen organisaties helpen bij dat proces. Gezond Management staat letterlijk voor het managen van jezelf om een goede fysieke en mentale gezondheid te bereiken of te behouden. Onze activiteiten vallen binnen de gangbare definitie van het steeds meer opkomende gezondheidsmanagement: de leefwijze van medewerkers en het inpassen van gezondheid in bestaande bedrijfsprocessen.

 

Een belangrijk uitgangspunt is de medewerker te laten ervaren hoe hij de omgeving beleeft. Zo kan bijvoorbeeld een ruimte van invloed zijn. Je kunt er tot rust komen of juist niet. Hetzelfde kan iemand ervaren in contacten met anderen (collega’s, klanten): bij de een voel je je op je gemak, bij de ander wil je het liefst hard weglopen. Zich bewust zijn van dit gevoel en wat dat voor hem betekent, stelt iemand beter in staat helder te communiceren. De tastzin (aanraking) wordt ingezet om mensen in staat te stellen zich meer te laten leiden door hun gevoel en intuitie.

 

Soft is voor mij een ongebruikelijk woord. Onze benadering maakt medewerkers bewust van hun eigen (on)mogelijkheden. Ze leren grenzen te stellen en die te accepteren.

 

Ja en nee. Met Ted Troost als oude leermeester op de achtergrond worden we soms nog in de hoek van de haptonomie geplaatst. In 1998 heb ik Instituut Troost te Rotterdam van hem overgenomen en omgedoopt in Gezond Management. We richten ons vooral op het coachen en begeleiden van mensen uit het bedrijfsleven, volgens een geheel eigen concept.

 

We willen presteren, carriere maken en proberen gezin en werk te combineren. En we willen ook nog tijd overhouden voor vrienden en familie. Dat is in de praktijk in veel gevallen niet haalbaar. Bedrijven en organisaties realiseren zich dat ze meer uit hun mensen kunnen halen door hen zelfstandig de verantwoordelijkheid te laten nemen voor een gezond leven. Een voorbeeld is het programma dat we hebben voor de aanstormende talenten. Vaak zie je dat er geen balans is tussen IQ en EQ: al vanuit de studie staat uitsluitend kennis centraal. Door een andere benadering van denken en voelen worden de talenten van deze medewerkers pas echt optimaal gebruikt.

 

Het accent ligt duidelijk op preventie. Het doel is echter om het verzuimbeleid om te vormen naar gezondheidsbeleid. Het budget dat normaal naar een relatief klein deel verzuimende medewerkers gaat, is effectiever in te zetten op het voorkomen van verzuim.

 

In principe wel. We zien echter wel dat onze integrale benadering van arbeid en gezondheid beter aanslaat bij grotere bedrijven die gewend zijn te investeren in hun menselijke kapitaal.

 

Nee, we gaan regelmatig aan de slag met groepen. Dan kan je juist werken aan de groepsinspiratie: 1+1=3.

 

De I-Phone, dat is een gebruiksvoorwerp dat vanuit haptisch oogpunt in balans is. Een telefoon die ‘aaibaar’ is geworden en waarvan vooral het intuitieve karakter mij aanspreekt.

 

Mijn droom is dat onze benaderingswijze van voelen, denken en zijn meer gemeengoed gaat worden, dat het zich als een olievlek verspreidt. Leven is een kunst die je jezelf kunt leren.

 

info

 

Meer weten? Kijk op www.gezondmanagement.nl

 

 

Reageer op dit artikel