Oproep: help ons arbo-online te verbeteren
Geef je mening over arbo-online en help ons de site te verbeteren. Neem deel aan onze enquête en maak arbo-online nog beter.
Geef je mening over arbo-online en help ons de site te verbeteren. Neem deel aan onze enquête en maak arbo-online nog beter.
Per september 2025 opent TNO het Expertisecentrum Zwaar Werk. Dit is nodig vanwege een aanscherping van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), die vanaf 2026 gerichter wordt ingezet.
Erwin de Graaf is IVK'er en A&O'er. Hij loopt als externe arbo-adviseur mee op diverse werkvloeren. Daar stelt hij kritische vragen en blijft betrokken bij de uitvoering: 'Een RI&E is geen eindstation, maar juist het begin van echte verandering.'
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is gestart met onaangekondigde controles op lasrook in de metaalsector. Veel bedrijven nemen nog altijd onvoldoende maatregelen om hun medewerkers te beschermen tegen de schadelijke effecten van lasrook, zo stelt de inspectie. Bij overtredingen handhaaft zij direct.
De beroepsziekten silicose, neus(bijholte)kanker door houtstof en longkanker door silica worden per 1 juli 2025 toegevoegd aan de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB-regeling).
Een secretarieel medewerker mist de digitale vaardigheden die nodig zijn op haar vakgebied. Is dat een terechte reden voor ontslag? In een recente zaak oordeelt de rechter hierover.
Veel beroepsziekten blijven lang onder de radar. In dit handig overzicht lees je hoe je beroepsziekten sneller herkent, wat je kunt doen aan preventie en welke instrumenten je daarbij kunt inzetten.
Hoog opgestapelde balen karton kunnen inzakken of juist uitzetten. Als instabiele kartonbalen gaan schuiven, brengt dat risico's met zich mee voor werknemers. Daarom moet opslag veilig gebeuren.
ZonMw gaat 6 innovatieve arboprojecten subsidiëren die de samenwerking tussen kerndeskundigen en werknemers of werkgevers moeten bevorderen. Doel is om gezondheidsproblemen door werk eerder te signaleren en te voorkomen. De projecten sluiten aan bij de nationale Arbovisie 2040.
Aboma ontwikkelde een nieuwe handreiking om bouwbedrijven te ondersteunen bij veiliger werken met betonnen prefab vloeren. Daarin ligt de nadruk op de arbeidshygiënische strategie: eerst aanpak bij de bron.
Twee nieuwe webtools van TNO moeten helpen werkend Nederland meer in beweging te krijgen. Minder zitten en meer bewegen: er is een tool voor werkgevers en een voor werknemers.
Een werkneemster breekt haar elleboog bij een val over een pallet. Kantonrechter én hof wijzen haar schadeclaim richting werkgever af. Want die kan aantonen te hebben voldaan aan zijn zorgplicht.
De NVvA-richtlijn Ademhalingsbeschermingsmiddelen biedt inzicht in de selectie van deze middelen en helpt bij de opzet van een adembeschermingsprogramma, waaronder face-fittesten. Hoe vaak moet je testen en waarom is dat zo belangrijk? Arbeidshygiënist en veiligheidskundige Hans van Moolenbroek geeft antwoord in 8 vragen.
De RI&E is, vanuit de Arbowet, verplicht voor elke werkgever. Maar hoe stel je hem op? Hier volgen de stappen van RI&E-adviseurs Dionne Broere en Michel Engels van Kader Group.
Geluid, licht, trillingen en meer - fysische factoren kunnen flinke impact hebben op de werkvloer. In dit handig overzicht staan de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Tijdens het werk kan een werknemer door te zware belasting een beroepsziekte oplopen, zoals lage rugklachten of een burn-out. Een bedrijfsarts kan een dergelijke ziekte of aandoening opmerken of vaststellen, maar ook een huisarts of andere specialist kan zulke klachten signaleren.
In dit nummer lees je onder andere over fysieke belasting, psychosociale belasting, morele moed en gevaarlijke stoffen.
Goed samenwerken is zowaar niet eenvoudig. Alle reden, vindt Gert van der Kolk, om je tijdig af te vragen waarom een samenwerking zeker zal mislukken. En daar dan beheersmaatregelen op los te laten.