artikel

Arbeidsmiddelen

Geen categorie

In de bouw kunnen ze niet zonder arbeidsmiddelen. En lang niet alle arbeidsmiddelen zijn hier ongevaarlijk. Arbouw ontwikkelde daarom een handboek waarmee de werkgever zijn werknemers de meeste arbeidsmiddelen kan laten keuren. Dat kost wat tijd,

 

maar scheelt veel geld! In het handboek staan inspectielijsten die zo op de werkplek kunnen worden gebruikt. Nog beter is het om bij aanschaf al op de veiligheid te letten. Daarvoor bevat het handboek dan ook speciale lijsten. Iedereen kan het handboek gratis downloaden; hoe staat duidelijk beschreven. De vernieuwde site van Arbouw laat zich wat moeilijk doorgronden. Daarom kunnen we het beste de zoekfunctie gebruiken om meer informatie over arbeidsmiddelen te vinden. Dan blijkt Arbouw ook een, alweer gratis, cd aan te bieden voor de controle van werkplekken en plaatsen van arbeidsmiddelen. Ook staat er informatie over ladders op de site. Verder worden er enkele veel gestelde vragen over het onderwerp beantwoord. Kijk ook eens in de rubriek Actueel. Hier kunnen we nieuwsbrieven, het Arbouw Journaal (een eigen magazine over veiligheid in de bouw) en de Arbo Pijlers (themamagazines) downloaden.

 

Deze site is een regelmatig bezoek waard!

 

 

Als we het hebben over arbeidsmiddelen en machines, komen we al snel uit bij D&F Consultants in Etten-Leur. Dit bedrijf richt zich op het verbeteren van de veiligheid bij het werken met arbeidsmiddelen. Daartoe adviseert het en organiseert D&F trainingen op onder andere het gebied van machineveiligheid, CE-markering, elektrische veiligheid en veiligheid van installaties. Ook heeft het verschillende softwareprogramma’s ontwikkeld. Hiervan kunnen we op de site demoversies downloaden of aanvragen. Veel informatie op de site gaat over de diensten en producten van het bedrijf. De hoeveelheid inhoudelijke informatie blijft beperkt. Alleen in de rubriek Safety Ideas kunnen we wat artikelen downloaden en zijn enkele folders beschikbaar. Soms moeten we ons daarvoor wel eerst (gratis) registreren. Het onderdeel Machineveiligheid in 100 vragen belooft meer dan het is. Het verwijst slechts naar een beschrijving van een boekje over dit onderwerp. En dat moeten we weer kopen. Het is jammer dat D&F niet een deel van de in het bedrijf aanwezige kennis op de site beschikbaar stelt. Dat zou een reden zijn om de site nog eens te bezoeken.

 

 

Arbeidsmiddelen moeten veilig zijn. Om daar een beetje zeker van te zijn, moeten we ze keuren. En om dat te kunnen, moet we weer zijn opgeleid. Nieuwhuis Consult verzorgt dergelijke trainingen. Hebben we die gevolgd, dan zijn we keurmeester. En daar kunnen we mee thuiskomen natuurlijk. Keurmeester kunnen we worden voor bijvoorbeeld elektrische arbeidsmiddelen, klimmaterialen en land- en tuinbouwmachines. Maar we kunnen ons ook bekwamen in een machine-rie of ce-markering. Of in allerlei andere zaken die met arbo, kwaliteit of milieu te maken hebben. Nieuwhuis houdt zich niet alleen bezig met opleiden. Het bedrijf adviseert ook. En hebben we niet genoeg deskundig personeel in huis om alle taken uit te voeren? Dan leveren ze die ook. En de inhoudelijke informatie op de site? Helaas. Die is erg beperkt. Dus deze site hoeven we alleen maar te onthouden als we keurmeester willen worden. Of als we te weinig personeel hebben.

 

 

Meer websites over dit onderwerp zijn te vinden in de rubriek Arbeidsmiddelen in de Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

 

Reageer op dit artikel