artikel

Bekneld

Geen categorie

Het ongeval werd direct gemeld aan de Arbeidsinspectie. De inspecteurs van piket startten meteen een onderzoek. Op de locatie zagen ze een kotter aan de kade liggen waar diepgevroren vis werd uitgeladen met een scheepskraan. Uit het ruim werden met de scheepskraan de pallets getild en op de kade gezet. In het scheepsruim waar het ongeval had plaatsgevonden, stond de heftruck waardoor het slachtoffer bekneld was geraakt. In het ruim stond de heftruck en omdat de temperatuur onder nul was, stond op de heftruck een dun laagje rijp. Op het dashboard was een voetafdruk te zien, die – zoals later bleek – van het slachtoffer was. Uit de verklaring van een van de werknemers werd opgemaakt dat het slachtoffer tijdens het losmaken van de viersprong op het dashboard was gaan staan en tussen de kooi en de mast was gaan staan om het kettingwerk los te maken.

 

Door nog onbekende oorzaak was hij daartussen bekneld geraakt. De heftruck werd zorgvuldig onderzocht en bij het optillen van de stoel bleek dat de stoelschakelaar was overbrugd. Met als gevolg dat als de bestuurdersstoel niet werd belast de heftruck gewoon zijn functies bleef behouden. Het slachtoffer was zoals hij later zelf verklaarde, tijdens het losmaken van het kettingwerk met zijn voet tegen de hendel gekomen die de mast van de heftruck in beweging zet. Hij raakte toen bekneld tussen de heftruckkooi en de mast. Door zijn voet van de hendel weg te trekken werd erger voorkomen. De vraag aan de werkgever waarom de schakelaar van de bestuurdersstoel overbrugd was, werd afgedaan met: “Ik wist het niet”.

 

Uit het onderzoek bleek dat bewust de schakelaar van de bestuurdersstoel was overbrugd waardoor de mast van de heftruck ongewild in beweging was gekomen. In die beweging was het slachtoffer ernstig gewond geraakt door een beknelling tussen de kooi van de heftruck en de mast.

 

Tegen de werkgever werd een ongevallenboeterapport opgemaakt op basis van artikel 7.7 lid 1 van de Arbeidsomstandighedenwet. Indien bewegende delen van een arbeidsmiddel gevaar opleveren, zijn zij van zodanige schermen of beveiligingsinrichtingen voorzien dat het gevaar zo veel mogelijk wordt voorkomen.

 

De werkgever kreeg van het Boetebureau een boete van 3.500 euro opgelegd.

 

Reageer op dit artikel