artikel

Chinese hoofden voor $20

Geen categorie

Dat is vervelend voor die 28 miljoen Chinese werknemers in de bouw, maar niet alleen voor hen, ook voor veel Nederlandse bedrijven. Wij zijn namelijk heel actief in China, bijvoorbeeld bij de bouw van grote kassen, of bij de aanleg van bruggen, tunnels of sluizen. En daarbij maken we veel gebruik van autochtone arbeidskrachten – die natuurlijk veilig moeten werken.

 

De Chinese overheid zag het probleem ook. In 2006 kwam ze over de brug met een bedrag van een miljoen dollar voor Size China, een project dat eindelijk eens de Chinese schedelvorm moest vaststellen. Molenbroek en zijn collega’s werden uitgenodigd om het land door te reizen en hoofden te meten. Dat meten ging heel anders dan in een laboratorium. Filmpjes tonen beelden van proefpersonen in kippenschuurtjes, met een scanner van 80.000 dollar die om hen heen cirkelt. En van jonge mannen met zogenoemde pruikenkapjes, die het haar strak tegen hun hoofd drukken. ‘Het werd moeilijk als de proefpersonen een knotje droegen’, zegt Molenbroek. ‘Dat vervormt het beeld van de schedel, zodat het bijna onmogelijk wordt om die goed in beeld te brengen. We hebben zelfs overwogen om alleen boeddhistische monniken te scannen – omdat die geen haar hebben – maar we wisten niet zeker of die representatief zijn voor de hele bevolking.’

 

Uiteindelijk bleken alle obstakels te overwinnen en kreeg Molenbroek wat hij wilde: driedimensionale scans van 2000 schedels. Die leverden het bewijs voor wat iedereen al vermoedde: Chinese hoofden zijn anders. Ze zijn kleiner, ronder en platter van achteren. Geen wonder dus dat die helmen niet passen, zegt Molenbroek. ‘Stel je voor dat een Chinees een westers model uitprobeert dat qua omtrek gelijk is aan zijn schedel. Dan krijgt die man zijn hoofd er niet in, want dat is rond en de helm langwerpig. Dus moet hij uitwijken naar een grotere maat, maar dan houdt hij voor en achter ruimte over. En dus gaat de helm verschuiven.’

 

Het lijkt een overtuigend verhaal, maar toch… Molenbroek kan zelf ook geen passende helm vinden. Hoe weet hij zo zeker dat de verschillen tussen individuen niet groter zijn dan die tussen volkeren? ‘Inderdaad zie je ook bij westerlingen veel uiteenlopende maten’, zegt hij. ‘Die kun je zien als je op een vel papier twee assen trekt: een voor de lengte van de schedel en een voor de breedte. Als je vervolgens voor iedere schedel die je hebt gemeten een stipje zet, komen die stipjes verspreid te staan over het hele vel – met een concentratie bij lang en smal. Vervolgens kun je op datzelfde vel het bereik van de drie maten helmen weergeven, met drie horizontale rechthoeken boven elkaar. Dan zie je dat zo’n vijf procent van de stipjes niet binnen zo’n rechthoek valt, net als mijn schedel. Maar bij Chinezen ligt dat percentage vele malen hoger.’

 

De Wereld Gezondheidsorganisatie volgde Molenbroeks project met belangstelling. Onlangs vroeg ze hem of hij ook een projectvoorstel wilde schrijven voor een beter passend gezichtsmasker tegen het Sars-virus.

 

 

En nu? Molenbroek en de zijnen willen hun kennis graag breder delen – zonder dat ze er veel geld voor hoeven te hebben. ‘Want wie zitten op onze meetresultaten te wachten? Vooral industriele ontwerpbureaus, en die zijn vaak klein. Dus kunnen ze geen tienduizenden dollars overleggen. Daarom zijn onze gegevens beschikbaar voor 20 dollar per hoofd.’ Per hoofd? Wat heb je nu aan een hoofd? Heeft zo’n ontwerper ze niet alle 2000 nodig? Nee, zegt Molenbroek. ‘De gemiddelden zijn voor zo iemand niet interessant. Als je daarvoor ontwerpt, sluit je een heleboel mensen uit. Je moet je juist richten op de grensbepalers: bijvoorbeeld iemand met een hoofd dat groot en breed is, of juist klein en smal. Als je daartoe beperkt, kom je uit op zo’n vijf a tien hoofden en een paar honderd dollar.’

 

Daarmee zijn de gegevens van Chinese schedels een stuk goedkoper dan die van westerlingen. Want inderdaad, ook die zijn gescand. In het jaar 2000 is van hen het hele lichaam vastgelegd in een database. Dat gebeurde door NAVO en enkele kledingfabrikanten. Er werden 1000 Nederlanders, 1000 Italianen en 2000 Amerikanen gemeten. De resultaten? ‘Die zijn te koop voor 10.000 dollar. En dat is al met korting.’

 

INFO http://repository.tudelft.nl (zoek op ‘Molenbroek’) www.sizechina.comwww.io.tudelft.nl (kijk onder media en dan op Size China)

 

Reageer op dit artikel