artikel

Gezondheidsmanagement

Geen categorie

De gezondheid van een organisatie wordt bepaald door de mensen die er werken. Dat is de visie van Life Guard. Gezondheidsmanagement loont dus. Bedrijven sluiten onderhoudscontracten afvoor de computer en de dienstauto. Waarom dan niet voor het behouden van de gezondheid van de medewerkers? Dezesite lichteen screeningsmethodetoe die in een vroeg stadium een verhoogde kans op uitval of productiviteitsverlies van werknemers signaleert. Life Guard claimt dat bijbedrijven waar de methode is toegepast het verzuim sterk is afgenomen, soms wel met 30 procent. Zowel de fysieke als de mentale gezondheid van de werknemers wordt i n kaartgebracht met een vragenlijst en een fitheidstest.Erzijn ook meer gespecialiseerde programma’s die zich richten op bijvoorbeeld eet-en drinkgewoonten, rSI, stress en roken. Helaas ontbreekt op de site een indicatie van de kosten van de programma’s.Ofgezondheidsmanagement de werkgever financieel gezond houdt, blijft onduidelijk.

 

 

Het gezondheidsbeleid is gemaakt, de tools zijn gebruikt.Tijd om in beweging te komen! De Stichting Nationaal Gezondheidsplan, die samenwerkt met meer dan vierhonderd sport- en gezondheidscentra, biedt op haar site allerlei leefstijl- en preventieprogramma’s aan. Iedere bezoeker van de site kan meedoen aan het vierstappenplan om de gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Een deel van de aangeboden informatie is gratis (aanmelding is wel nodig), maar voor deelname aan een uitgebreider programma van minimaal dertien weken moet worden betaald. Voor dat geld gaan deelnemers zich vitaler, gezonder en alerter voelen, aldus de site. Er zijn programma’s om af te vallen, de conditie te verbeteren en stress te managen. Ook zijn er programma’s ter preventie van RSI en rugklachten. De meeste programma’s bevatten achtergrondinformatie (een soortcursusboek), elektronische tips, oefeningen, opdrachten en een voedingsdagboek.

 

 

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) heeft over gezondheidsmanagement een speciale website gemaakt. Er is zelfs een afkorting voor: IGM, of Integraal Gezondheidsmanagement. Aandacht voor gezondheid moet een structureel onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Deze site helpt daarbij. Voor werkgevers zijn er instrumenten zoals een IGM-meter (hoe gezond is de organisatie), een quick-scan (hoe ver is het beleid) en een zelfevaluatie. Ook geeft de site tips om gezondheid onder de aandacht van werknemers te brengen. Mooie ideeen allemaal, maar werkt het ook? Ja, blijkt uit de voorbeelden op de site. Zelf aan de slag kan ook.Thema’s als ‘bewegen en werk’ en ‘alcohol en werk’ zijn op de site als voorbeelden uitgewerkt.

 

 

Reageer op dit artikel