artikel

Kokendheet spoelwater

Geen categorie

De Arbeidsinspectie krijgt de melding van het arbeidsongeval met ziekenhuisopname binnen en start het onderzoek. Aan de gesloten flessenspoelmachine zijn geen bijzonderheden te ontdekken. De inspectieluiken waren gesloten en voorzien van een knevelsluiting.

 

De palletwagen met daarop de lading, een vierkanten bak, stond aan het einde van de transportroute langs de spoelmachine.

 

De gesloten flessenspoelmachine is voorzien van inspectieluiken zodat, na opening, zicht op de spoellijn mogelijk is en eventuele storingen kunnen worden verholpen. De luiken worden ook gebruikt voor regelmatige controle van de flessenspoelmachine. De lege flessen worden onder druk gespoeld met heet water waarin een laag percentage loog is opgelost. Een transportroute voor het vervoer van goederen loopt langs de flessenspoelmachine. Op de dag van het ongeval werden er goederen vervoerd op een mechanische palletwagen.

 

Na het eerste verkennende onderzoek is het de Arbeidsinspectie nog niet duidelijk hoe de werknemer in contact met het spoelwater kon zijn gekomen. Wel was duidelijk dat een van de inspectieluiken open moet zijn geweest op het moment van ongeval. Maar hoe het was geopend bleef de onbeantwoorde vraag.

 

Tevens was duidelijk dat de vrije ruimte van de transportroute beperkt was en dat het lastig manoeuvreren was met de palletwagen.

 

De Arbeidsinspectie zet het onderzoek voort door met palletwagen en lading de route van de werknemer te lopen. De onderzoekers manoeuvreren de palletwagen met de lading langs de flessenspoellijn en tot hun verbazing drukt de lading de knevel van het inspectieluik uit de beveiliging. Dat was dus de oorzaak. Door de geringe manoeuvreerruimte had de werknemer de sluiting van het inspectieluik losgedrukt. Vervolgens was het luik opengesprongen door de druk in de machine. De werknemer werd overspoeld met de inhoud van de flessenspoelmachine en liep ernstige brandwonden op.

 

Uit het onderzoek bleek duidelijk dat de sluiting en de beveiliging onvoldoende hadden gefunctioneerd in de aanrijdsituatie met de palletwagen. Daarom maakte de Arbeidsinspectie een boetrapport op op basis artikel 4.6 van het Abeidsomstandighedenbesluit. De werkgever had maatregelen moeten nemen om deze ongewilde gebeurtenis te voorkomen. Hij kreeg een boete opgelegd van € 4500,–.

 

Reageer op dit artikel