artikel

Kopje onder op deA+A beurs 2007

Geen categorie

Bij de stand van het Zweedse bedrijf Interspiro word ik geinformeerd over zijn nieuwste duiksysteem.

 

Met een methode die Surface Supply Equipment is gedoopt, vinden de luchttoevoer en de drukregulering vanaf de wal plaats. De duiker neemt zijn luchtvoorraad niet met cilinders mee onder water, maar krijgt zijn lucht via een flexibele slang vanaf de wal.

 

Deze manier van luchttoevoer is binnen het offeninshore duiken al decennia lang gebruikelijk.

 

Maar binnen het reddingsduiken is het een nieuwe techniek. Zo nieuw zelfs dat dit duiksysteem nog niet goed past binnen de huidige regelgeving van de brandweer. Voor het duiken aan een luchtlijn moet de duiker namelijk beschikken over het beroepsduikcertificaat ‘duikarbeid categorie B’. Zou een brandweerduiker overstappen op het nieuwe systeem, dan zou hij dus in het bezit moeten zijn van dit certificaat. Maar met dit certificaat is de brandweerduiker overgekwalificeerd.

 

In de bijbehorende opleiding leert de duiker namelijk ook om onder water te werken met elektrisch, hydraulisch en mechanisch gereedschap. En dat heeft een brandweerduiker niet nodig. Maar de leverancier is een en al oor en belooft mij de Duitse wet- en regelgeving toe te sturen. In Duitsland duiken reddingsduikers wel al langer aan een luchtlijn.

 

Voor de beroepsduiksector in Nederland komt er binnenkort een beheerstichting die zich bezig gaat houden met de persoonscertificaten (duikcertificaten) en de systeemcertificaten (duiksystemen/duikapparatuur). Daar kan deze informatie goed bij van pas komen.

 

Op het gebied van duikpakken is slechts een leverancier aanwezig. De firma Trelleborg maakt het ‘Viking duikpak’, een goede bekende binnen de brandweersector. Deze firma test als enige in de branche de mate waarin de duikpakken chemicalien en andere vervuiling doorlaten. Voor de brandweer is dat essentieel, omdat een van de risico’s het duiken in verontreinigd water is. Op dit gebied niets nieuws onder de zon.

 

De beurs heeft wat betreft het brandweerduiken niet veel nieuwe trends en ontwikkelingen laten zien. Het waren vooral de veiligheidshesjes, veiligheidsschoenen en veiligheidskleding die zich in de warme belangstelling van veel leveranciers mochten verheugen. Toch waren de gesprekken met leveranciers over recente duikongevallen en de recente aanpassingen in wet- en regelgeving de moeite van de reis naar Duitsland waard.

 

Reageer op dit artikel