artikel

Kort nieuws

Geen categorie

Organisaties die een visie uitdragen over de toekomst, stimuleren werknemers tot verandering. Maar niet voor iedere werknemer werkt dezelfde visie. Dat schrijft Daan Stam in zijn proefschrift Managing dream and Ambitions. A Psychological Analysis of Vision Communication waarmee hij promoveerde aan de Erasmus Universiteit. Meer informatie www.eur.nl

 

Arbodienst HumanCapitalCare BV nam eind vorig jaar Alexander Calder Arbodiensten B.V over. Hierdoor ontstaat een arbodienst met 240 medewerkers. De omzetverwachting is € 20 miljoen voor 2009.

 

De helft van de medewerkers in het onderwijs en de gezondheidszorg voelt zich niet gezond. Medewerkers van de overheid en in de zakelijke dienstverlening voelen zich veel gezonder. Dat beweert Arbo Unie in de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor waaraan meer dan 16.000 werknemers meededen. Volgens Arbo Unie voelen docenten en medici zich minder gezond, omdat in hun branches klappen vallen en er veel aandacht van de media en politiek is. Dat leidt tot onzekerheid en extra werkdruk.

 

Ook de sector Verpleeg, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) kent sinds eind vorige maand een arbocatalogus. Hij is te vinden op www.arbocatalogusvvt.nl

 

Dick van der Laan (64) stapt op als directeur van de Arbo Unie. Van der Laan orienteert zich nog op een nieuwe functie.

 

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonkistingsbedrijven (VSB) en Bouwend Nederland presenteerden eind december 2008 de ‘Richtlijn Steigers’. Hierin staat onder meer hoe steigervloeren te belasten, hoe de steiger af te dichten en te bekleden, hoe te verankeren en aanwijzingen voor veiligheid en goede arbeidsomstandigheden. Ruim vijf jaar geleden stortte nog een steiger in na ondeugdelijke bouw in de Amercentrale, waarbij enkele doden vielen. Meer informatie www.richtlijnsteigers.nl

 

Nederland staat op de vijfde plaats in Europa met 130.000 preregistraties voor gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen. Alleen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk., Frankrijk en Polen (pre)registreerden meer. Pre-registratie is verplicht in het project Europese project REACH. In totaal hebben bedrijven meer dan 2,2 miljoen preregistraties voor 51 stoffen ingediend.

 

Door trainingen in omgang met fysiek belastende werksituaties, aanschaf van (til)hulpmiddelen en het opleiden, aanstellen van ergocoaches vermindert het kortdurend verzuim wegens lage rugklachten in de verpleging, zo beweert Ellen Bos, die vorige maand promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen met het proefschrift ‘Evaluation of a preventive intervention among hospital workers to reduce physical workload’. Verpleegkundigen en operatieassistenten vinden hun werk ook na deelname aan het preventieprogramma onverminderd zwaar, al gaan ze beter om met fysiek belastende werksituaties.

 

Reageer op dit artikel