artikel

Nieuwe producten

Geen categorie

Een spontane brand in uw bedrijf terwijl u ligt te slapen? Geen probleem: voor u zich heeft omgedraaid is hij alweer geblust. Hier onder zien we waardoor: door de Cesaflex DLP-pro. Nee, u bent niet afhankelijk van een overijverige BHV’er of een computerende beveilingsmedewerker. De casaflex kan het alleen af. Hij heeft namelijk een hittegevoelige detectieleiding. Die smelt vanzelf open als een van de gevaarlijke flesjes op de foto tot ontbranding komt, en dan wordt de ruimte gevuld met HFC227 blusgas. Het einde van ieder brandje, belooft de fabrikant.

 

Sporten is gezond, maar douchen na afloop kan gevaarlijk zijn. Want legionellabacterien gedijen in warm water en een vergiftiging is zeer ernstig. Een exploitant die op safe speelt, stelt daarom de thermostaat zo hoog af dat de beestjes worden gedood en de klanten net niet. De hogere energierekening neemt hij voor lief. Maar voor mensen in een verpleeghuis is dat geen optie. En dat is een probleem, want juist voor hen is besmetting met legionella vaak fataal. Bovendien moeten zij bij het douchen dikwijls worden begeleid door een medewerker, die dus ook risico loopt.

 

De firma Uvidis heeft mogelijk een oplossing. Ze introduceert de UV-lifeshower met UV-C lamp die iedere passerende legionella-bacterie onschadelijk maakt (‘afdoodt’, heet het in de folder). Deze bacterie kan de opgeworpen hindernis alleen nemen als hij zich verstopt in een amoebe: een groot, eencellig micro-organisme dat weliswaar niets kwaads doet, maar graag parasiteert met schadelijke bacterien. Een anti-amoebefiltersysteem snijdt hem echter ook de pas af. Ook heel handig voor hotels en bedrijven met personeelsdouches, verzekert de fabrikant.

 

Kijk op: www.uvidis.nl

 

Voor ruimtes van vier tot twintig kubieke meter is er nu de Cesaflex ILP. Die werkt net als zijn kleinere broer. Alleen blust hij direct via twee afblaasmonden op de cilinder.

 

Kijk op: www.uvidis.nl

 

Natuurlijk, arbodiensten zien de liberalisering vol vertrouwen tegemoet, en spreken dapper van kansen en uitdagingen. Maar af en toe moeten ze toch moedeloos worden van al die vreemde dobbers in hun vijver. Verzekeraars, reintegratiebedrijven, brancheorganisaties: iedereen is plotseling concurrent.

 

Extra zuur wordt het als de bedreigingen niet komen van adviseurs van vlees en bloed, maar van een vragenlijst op een website. ‘Nieuwe virtuele dienst gaat externe arboman vervangen’, juicht de producent van de ErgoCheck in zijn perbericht. Althans, zo blijkt bij verder lezen, als het gaat om een werkplekonderzoek. Niet langer hoeven werkgevers vele euro’s en uren te spenderen aan een bedrijfsbezoek van de arbodienst. Ze vullen de lijst in, sturen een foto van de werkplek op, en klaar. Binnen enkele dagen komt er een e-mail terug met ‘een compleet, gedetailleerd en op maat gemaakt rapport met adviezen’. Die adviezen nu bespreken niet alleen de manier waarop u uw werkplek moet inrichten. Ze gaan ook in op de ergonomische producten die u kunt aanschaffen. Prettig toeval dus, dat ErgoCheck deze producten zelf aanbiedt, in samenwerking met de online webwinkel www.ergoplus.nl.

 

U kunt de test uitvoeren op www.ergocheck.nl

 

Het lijkt een slecht getimede actie van Equipe Quality Products. Haar laddermatrix mag dan even veilig zijn als uniek, en net zo stabiel als revolutionair, hij wordt gelanceerd op het moment dat de Nederlandse overheid de ladder al heeft verbannen. En wel vanwege dezelfde ongelukken die de matrix wil voorkomen. Ieder jaar gaat het 1500 keer mis; waarvan honderd keer ernstig. Met een ladderverbod valt 15 procent van dit soort ongelukken te voorkomen. Bovendien voldoet Nederland hiermee aan de Europese Richtlijn 1 voor ‘werken op hoogte’ die uiterlijk 19 juli 2004 in de nationale wetgeving moet zijn geimplementeerd. Maar de marketeers van Equipe Quality Products hebben zich goed ingelezen. Want op aandringen van onder meer ons land heeft Brussel de lidstaten wat lucht gegeven. Pas in juli 2006 hoeven we onze wetgeving om te gooien. En zelfs dan is er van een ladderverbod geen sprake. ‘Het gebruik van ladders als arbeidsplaats dient zo veel als mogelijk te worden teruggedrongen’, zei de toenmalige staatssecretaris Rutte van SZW vorig jaar in de Tweede Kamer. En dat is wat anders.

 

Alle aanleiding dus om even stil te staan bij de ‘unieke roestvrij stalen plaat van de laddermatrix, met de gegalvaniseerde pinnen’. Hierdoor blijft de matrix – en dus de ladder – op zijn plaats bij alle verschillende ondergronden. Volgens de fabrikant werkt zijn product zelfs op glibberige oppervlakken als ijs en nat hout bedekt met olie.

 

Meer informatie: tel. 020 – 419 411 9 of www.e-quipe.nl

 

Hier is hij dan: de Merford brandwerende schuifdeur type MHC 2. Oke, de vlottere lifestylemagazines vinden hem waarschijnlijk niet sexy genoeg om er veel sterren aan toe te kennen. Maar Arbo hanteert andere normen. Net als de werknemer die de nooduitgang van een tunnel in is gevlucht en aan de andere kant van deze deur een brand van 1350 celsius graden hoort woeden.

 

De fabrikant belooft hem dat hij het dan drie uur uithoudt achter de MHC 2. Want, zo meldt ons de folder, de deur is opgebouwd uit een sendzimir verzinkt stalen binnen- en buitenbeplating, bevestigd aan een stalen frameconstructie. Als vulling is gekozen voor een brandwerend cellenmateriaal.

 

En voor werknemers die dat uiterlijk toch een probleem vinden: het unieke van MHC 2 is dat hij aan de vuurzijde wordt gemonteerd. Dat betekent dat iedereen die een veilig heenkomen heeft gezocht, tegen de andere kant aankijkt. En dat hooguit drie uur.

 

Meer weten: tel. 0183 – 643800 of www.merford.nl

 

Reageer op dit artikel