artikel

TELEWERKEN

Geen categorie

Het zal geen verbazing wekken dat telewerken veel voorkomt in de kantooromgeving en dan meer bij (semi)overheidsinstellingen dan in het bedrijfsleven. Bij gemeenten is er sinds 1994 al veel ervaring mee opgedaan.

 

Daarover is op deze site veel te lezen. Er is aandacht voor de voor- en nadelen van telewerken en voor de motieven van werkgever en werknemers om ermee te beginnen.

 

Als het management heeft besloten om telewerken onderdeel van de werkprocessen te maken, vindt het hier een stappenplan om telewerken succesvol in te voeren. Ook zijn er op de site criteria te vinden om te bepalen of voor een bepaalde functie telewerken een optie is. Telewerken heeft tevens invloed op de rechtspositie van de werknemer. Ook de fiscale aspecten en de arbeidsomstandigheden komen op de site aan de orde. Maar de informatie over veiligheid en gezondheid is beperkt.

 

Handig is een voorbeeld van een telewerkovereenkomst die de afspraken tussen werkgever en telewerker regelt. En natuurlijk staan op de site de technische eisen aan hard- en software. Enkele reeds uitgevoerde telewerkprojecten staan uitvoerig beschreven.

 

Waar

 

www.aeno-telewerken.nl

 

Wie

 

A+O fonds Gemeenten

 

Waarover

 

Telewerken

 

Waarom

 

zeer veel informatie over het onderwerp

 

 

Kun je telewerken wetenschappelijk benaderen? Dat kan. Deze site is daarvan een voorbeeld. Dr. Albert Benschop van de Universiteit van Amsterdam heeft op de Sociosite, een online-informatiesysteem voor sociale wetenschappers, een uitgebreide verhandeling gezet over de sociale aspecten van telewerken. Zeker geen lectuur voor een zondagmiddag in de luie stoel, maar erg de moeite waard voor wie geinteresseerd is in de effecten van telewerken op de mens.

 

Het begrip telewerker gaat op deze site veel verder dan waar de meesten van ons in eerste instantie aan denken. Het gaat niet alleen om de kantoormedewerker die twee keer per week thuis een dag achter de pc kruipt. Ook de manager die de hele dag in zijn mobiele telefoon kwebbelt of met een laptop op schoot zit en de medewerker van een helpdesk die in India is gedropt omdat de voorzieningen daar veel goedkoper zijn, zijn telewerkers. De voor- en nadelen van telewerken komen op deze site ruim aan bod; dat kun je verwachten bij Sociale Wetenschappers. Ten slotte nog wat weetjes uit een Engels onderzoek: 15 procent van de telewerkers draagt tijdens het werk een pak , 19 procent werkt in pyjama en 5 procent in hun blootje…

 

Waar

 

www.sociosite.net/telewerk

 

Wie

 

dr. Albert Benschop

 

Waarover

 

sociologische aspecten van telewerken

 

Waarom

 

telewerken vanuit een andere hoek bekeken

 

 

Meer?

 

Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl), rubriek Telewerken.

 

 

 

Reageer op dit artikel