artikel

Kopstoot

Geen categorie

Stootpetten bieden het hoofd bescherming tegen het licht stoten tegen stationaire objecten. Ze mogen alleen worden gebruikt als het risico van vallende voorwerpen volledig is uitgesloten. Is dit niet het geval (en dat lijkt op een bouwplaats niet aannemelijk), dan is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Een veiligheidshelm bestaat altijd uit een kunststof helmschaal met een schokabsorberend binnenwerk. Stootpetten zijn er in twee verschillende uitvoeringen: als een kleine veiligheidshelm of als een modern vormgegeven baseball cap. Voor beide producten bestaat een aparte veiligheidsnorm. De helmschalen zijn vervaardigd van thermoplastische of thermohardende kunststoffen zijn. Veiligheidshelmen van thermohardende kunststoffen zijn goed bestand tegen chemicalien en hitte en ongevoelig voor veroudering. Uitsluitend mechanische beschadiging beperkt de gebruiksduur van dit materiaal. Thermoplastische materialen zijn gevoelig voor temperaturen boven de 80°C en voor de inwerking van UV-straling. Dit beperkt de levensduur. Het binnenwerk – meestal van polyethyleen – is zodanig in de veiligheidshelm aangebracht dat zowel het materiaal als het systeem optimaal schokbestendig is. Binnenwerken kunnen exact op iedere hoofdmaat worden afgestemd. Het is aan te raden om het binnenwerk regelmatig te vervangen.

Reageer op dit artikel